Бойко видя заплаха за сигурността, иска свикване на Консултативния съвет

DenNews.bg
07.06.2013
размер на текста:

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов настоя президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради промените в закона за ДАНС, с които ГДБОП се влива в спецагенцията. Това съобщи в парламента Бойко Борисов, след като парламентът прие окончателно законовата промяна.
„Защото е застрашена националната сигурност. Виждате какви хора се опитват да ползват службите за политически цели, разбиват цели структури, роднински назначения. Ще видите, че и „калинки” ще се явят там”, аргументира се Борисов.
По думите му има „поголовна чистка” не само на хора, които са работили за националната сигурност, а и за доказване на финансовите престъпления.
ГЕРБ очакват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на приетите промени в закона за ДАНС, съобщи бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите му експертите на държавния глава сами ще преценят, че гласуваните промени застрашават националната сигурност на страната, пише Дарик.
В същото време Борисов съобщи още, че ще заведе дело срещу председателя на „Атака” Волен Сидеров заради клевета. От два дни Сидеров твърди, че Борисов е изнасял от страната пари чрез правителствените самолети на „Авиоотряд 28”.
„Днес завеждам дело, много дела. Чакам г-н Марковси да го упълномощя за всички тези клевети и набеждавания и Волен Сидеров ще го съдя. Аз съм бил веднъж в Ливан, в официална делегация на държавно посещение, веднъж в Катар на държавно посещение с всички журналисти, бизнес делегации и тези самолети не са ходили там. Това са такива клевети, набеждавания, нека да ги докажем в съда”, обясни Борисов.
Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви в парламента, че разполага с данни, че с правителствения самолет и с военни самолети са изнасяни пари навън, за да бъдат вкарвани в офшорни сметки.
„Знам само, че посоката е била Ливан, откъдето вече могат да се вкарат във всякакви офшорни сметки. Това са неща, които се установяват само при взаимодействие на международни органи и служби, които могат да разследват. Става въпрос за милиардни суми, това, което мога да кажа, това, което ми подават бивши много близки до Борисов и Цветанов”, разкри Сидеров.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети