Гриша Ганчев: ЦСКА е мъртъв клуб, може да затрием историята му

DenNews.bg
07.06.2013
размер на текста:

Собственикът на Литекс Гриша Ганчев даде обширно интервю пред "Тема спорт", в което разкри какви са намеренията му относно евентуално закупуване на ЦСКА. Босът обяви, че е готов да поеме издръжката на "червените", но той никак не е доволен от състоянието, в което се намира клуба от "Българска армия", който на практика е пред фалит. Според него за "армейците" има три варианта - клубът да остане в сегашния си вид и да изпадне в "А" окръжна група, да намери богат чичко, който да изплати всичките му дългове или да се обедини с друг клуб, който е без задължения.
"Хората от "Титан" ме потърсиха. Влязох в преговорите. Има едно голямо "но", защото нещата са много сложни там. Първо, трябва да е ясно - има ли широка обществена подкрепа да стане промяната. Второ, в ЦСКА хватката е мъртва. Има три варианта. Първият е до един момент клубът да съществува в този си вариант и да отиде в "А" окръжна група. Нещо като моделът "Ботев". Вторият вариант е да се намери някой богат чичко, който да поеме задълженията, които са около 35 милиона лева, натрупани във всичките тези 20 години. И постоянно да виси по съдилища да се съди с някого в продължение на… не се знае колко години. Третият вариант е четирите славни букви и славната им емблема да се сложат на друг отбор и клуб с прозрачно финансово минало, с нула задължения и - да кажем, с перспективно бъдеще. Тук идва едно друго "но" - дали огромната маса привърженици на този отбор ще го припознаят като свой. Затова на мен ми е толкова трудно да взема това решение и просто ще изчакам следващите дни, за да видя какви са нагласите и реакциите не на 100 процента, но да кажем на 80 процента от привържениците на този отбор. И тогава вече може да направим крачката", заяви Ганчев.
"Няма друг вариант. Хватката е мъртва. За да започне начисто ЦСКА, му трябва изряден клуб, на който да смени името. И привържениците да го припознаят като техния клуб. Големият проблем е, че всички ще кажат: Къде ни е славната история? Къде са титлите, финалите, полуфиналите, успехите в евротурнирите. Това е голямото "но". И най-малко аз съм човекът, който ще направи тази крачка - да им се унищожи историята. А другият вариант е да отидат там, където трябва да отидат - в "А" окръжна", допълни босът.
"За мен акционерното дружество е мъртво. Собствениците от "Титан" са налели около 60-70 милиона за годините откакто са в клуба. Пробойните там са още от времето на Вальо Михов. И тези пари те просто са ги наливали, за да спасяват клуба и да чакат по-добри времена. Но се вижда, че колкото и да се налива в една пробита кофа, това е яма без дъно. Вариантът "Глазгоу Рейнджърс" е много назрял и сигурно трябва да се случи до месец-два", каза още Ганчев.
Според собственика на Литекс най-разумното нещо в момента е ловчанлии да се слеят с ЦСКА, а "оранжевите" да изпаднат в "Б" група.
"Това е най-разумното и рационалното нещо в момента. Не утре, не в други ден, а в момента. Ако аз имам обществената подкрепа и хората, които са симпатизанти на този клуб, кажат "Окей", ще направим следващата крачка. Но, ако това не се възприеме, няма смисъл да го правим. Второто нещо - не е без значение, че Ловеч ще остане без отбор в "А" група. Защото отборът трябва да започне от втора лига. Това вече е уредено. Защото там също има обществен интерес. И аз не мога да предам феновете и симпатизантите на този отбор, колкото и малко да са те. Защото и той все пак има някаква история. Малка, да, но много достойна", сподели Ганчев.
Собственикът на "Литекс Комерс" коментира и вероятността Христо Стоичков да заеме треньорския пост в ЦСКА, като според него по-добър вариант е Камата да изпълнява ролята на президент.
"Стоичков е техният най-успял футболист. И ако около него няма обединение, около кого ще има?! Мястото му е там. И ще дам пример. На Бенфика - Еузебио. Ние имаме много малко символи и трябва да правим всичко възможно да ги оценяваме по достойнство. Излишно е да говоря в световен мащаб какво означава името Стоичков. Според мен той трябва да е президент на ЦСКА. Знам, че са водени разговори той да бъде треньор. По принцип той е готов да помогне и с тази кауза - да извади кестените от огъня. Защото при онази ситуация, която споменах, те няма да имат право да играят в евротурнирите, ще играе следващият отбор, който е наред", каза още босът.
"На мен ЦСКА не ми трябва за популярност и бизнес. Имам си популярност и бизнес. Не обичам да ходя и да се показвам по телевизията, като някои мои колеги. Аз съм човек на действията. Обичам работата да се върши. ЦСКА е армейски клуб и трябва да има армейска дисциплина. С точни и ясни правила. Финансов мониторинг отгоре и всичко да е прозрачно… И това се постига с четири човека. Не е нужно да има 120 човека администрация на заплата", допълни Ганчев.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети