Изтеглят „Фервекс” заради опасна бактерия

DenNews.bg
06.06.2013
размер на текста:

Опасна бактерия е засечена в противогрипното лекарство „Фервекс” и започва изтеглянето му от пазара, пише novinite.bg, позовавайки се на световни агенции.
Акцията е започнала, след като властите във Франция идентифицирали в съставка на продукта наличието на бактерията, която може да причини реакции като гадене, повръщане и диария.
Всичко това често е придружено с висока температура и опасно обезводняване от диарията. Продажбата на медикамента е спряна по целия свят, защото експертите имат подозрение за наличие на атипична бактериална флора.
Става дума конкретно за прахчето „Фервекс“, което е с аромат на малина. Превантивно обаче френската компания производител спира производството и изтегля всичките му разновидности.
Предстои да се извършат нужните проверки и да се вземат проби за наличие на ентерококи. Засега не се съобщава за наличие на опасната бактерия в детските прахчета срещу грип и простудни заболявания от същата марка „Фервекс“, но и те се изтеглят заедно с останалите.
Прахчетата „Фервекс” се продава абсолютно свободно в аптеките. От отдел „Лекарствена информация“ към Изпълнителна агенция по лекарствата обаче не дадоха информация дали в България има действаща забрана за продажбата на „Фервекс“, пише BNEWS.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети