4-класниците от Самораново и Яхиново с най-добър резултат в Дупнишка околия

DenNews.bg
04.06.2013
размер на текста:

4-класниците от училищата в Самораново и Яхиново записват най-добри резултати от школата в Дупнишка околия на външното оценяване тази година. Срамно е представянето на дупнишките училища, а фаворизираните СОУ „Паисий Хилендарски” и ОУ „Евлоги Георгиев” имат значителен спад в резултатите си. Изводът е, че отличното класиране на Кюстендилска област на национално ниво-шесто място, е благодарение на кюстендилските ученици, които записват значително по-висок среден бал в сравнение с този в страната.
Средният бал по Български език и литература за областта е 14.02 при 13.04 за страната; по математика-14.73 при 13.96; по Човек и общество 15.53 при 14.82 и по Човек и природа-17.04 при 16.15. Общият среден бал за област Кюстендил е 15.33 при 14.61 за страната, което подрежда областта на шесто място след Смолян (16.44), училищата в чужбина (15.91), София-град (15.66); Благоевград (15.57) и Габрово (15.52).
Четвъртокласниците в областта са се представили най-добре по Човек и природа, като значително са повишили резултатите си в сравнение с предходните години. Вторият по сила предмет на учениците е Човек и общество, а трети е математиката, където леко са повишили знанията си в сравнение с миналата година.
Най-лоши са резултатите по Български език и литература, като тази година е записан най-ниският бал от последните четири години на външното оценяване.
Най-високо в класацията на училищата в областта от школата в Дупнишка околия по среден бал (от всички предмети) записват учениците от ОУ „Христо Ботев”-Самораново-16.51, следвани от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”-Яхиново-16.28.
С няколко позиции надолу са слезли възпитаниците на СОУ „П. Хилендарски”-Дупница, те са 11-и в областта с бал 16.23, следвани от ОУ „Евлоги Георгиев” с бал 15.93. На 13 място са учениците от Сапарева баня с 15.20, следвани от ОУ „Св. Климент Охридски”-Дупница с 15.08, СОУ „Христо Ботев”-Кочериново с 14.99; ОУ „Неофит Рилски”-14.97; ОУ „Св. св. Кирил и Методий”-Бобошево-14.78; ОУ „Св. св. Кирил и Методий”-Дупница-14.63. На 20-о място е училището в Рила с бал 14.49, на 21-о място е ОУ „Н. Вапцаров”-Бобов дол с резултат 14.20, следвани от училището в Крайници и ОУ „Христаки Павлович”-Дупница.
По БЕЛ най-добре от региона са се представили учениците от „П. Хилендарски”-Дупница, класирали се на 9-о място в областта с бал 15.22.
Девет училища от региона записват резултати под средния бал по Български език и литература. Това са училищата в Бобошево, Крайници, Сапарева баня, Яхиново, Кочериново, „Св. св. Кирил и Методий”-Дупница, „Св. Кл. Охридски”-Дупница; „Н. Вапцаров”-Бобов дол и „Христо Ботев”-Бобов дол.
По математика най-добри са 4-класниците в Яхиново. Те се класират на 6-а позиция за областта с бал 16.73, следвани от учениците от Самораново-9-и за областта с 15.89. Под средния бал по математика са децата от Бобошево, Сапарева баня, Кочериново, Крайници, Рила, двете школа в Бобов дол, „Св. св. Кирил и Методий”-Дупница, „Неофит Рилски”-Дупница и „Хр. Павлович”-Дупница.
По Човек и общество учениците от Самораново бележат най-висок успех, като се класират трети за областта с бал 17.61. С 16.67 е училището в Яхиново, наредило се на 9-о място за Кюстендилска област. Под средния бала по този предмет са резултатите на учениците от Кочериново, Крайници, Бобошево, Рила, Сапарева баня, „Н. Рилски”-Дупница, Св. Кл. Охридски”-Дупница, „Св. св. Кирил и Методий”-Дупница, двете училища в Бобов дол, а 4-класниците от ОУ „Христаки Павлович”-Дупница са предпоследни в областта.
По Човек и природа шести за областта са децата от СОУ „П. Хилендарски”-шести, следвани от училището в Яхиново. Тук добри резултати записват отново учениците от Самораново (девети в областта), Кочериново (десети) и Сапарева баня (12 място). Под средния бал са училищата в Бобов дол, Крайници, както и „Св. св. Кирил и Методий”-Дупница, „Неофит Рилски”-Дупница и „Христаки Павлович”-Дупница.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети