Момичета от Овчарци и Самораново спечелиха награди от етнофестивала на КНСБ

DenNews.bg
04.06.2013
размер на текста:

Момичетата с лидера на КНСБ-Дупница Тодорка Дамянова до новооткритата паметна плоча на д-р Желязко Христов.

Гласовитите Емануела Стойкова и Гергана Гергинова бяха отличени за фолклорните си изпълнения на 13-тото издание на международния етнофестивал „Децата на Балканите-с духовност в Европа”, организиран от КНСБ и сдружение "Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов" в Минерални бани, община Хасково.
10-годишната Емануела Стойкова от село Овчарци, възпитаничка на ОУ „Христо Ботев”-Сапарева баня спечели второ място в индивидуалната надпревара за певци във възрастовата група до 13 г.
Дуетът на двете момичета „Еми и Гери” грабна първо място във втората възрастова група до 18 г.
13-годишната Гергана Гергинова,6-класничка от ОУ „Христо Ботев” в дупнишкото село Самораново участва във фестивала за втора година, като от миналогодишното издание тя се прибра с първа награда в своята възрастова група.
Двете момичета спечелиха и грамота-студен запис в студиото на Радио Благоевград.


Във етнофестивала взеха участие 1600 деца и младежи от различни региони на страната и от различни етноси, както и гости от Молдова, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, и други.
Наградите връчиха лично президентът на КНСБ Пламен Димитров – председател на СНЦ „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов” и кметът на община Минерални бани, област Хасково Мюмюн Искендер.
За децата свои песни изпълниха Поли Генова и Петя Буюклиева, а преди награждаването пя певицата Атанаска Колева от с. Рогош, развитието на чийто талант бе насърчавано от проф. д-р Желязко Христов.
На 31 май 2013 г. бе открита и осветена паметна плоча с лика на проф. д-р Желязко Христов, дм., на този, който създаде и вдъхна живот на детския етнофестивал, вграждайки в него своето сърце, обич и мечти. Паметникът, който е разположен срещу сцената на летния театър в с. Минерални бани, област Хасково, е израз на признателност към делото на Доктора от децата на Балканите и приятелите от КНСБ. Плочата бе открита от президента на КНСБ Пламен Димитров, който говори за отдадеността на Доктора към благородната кауза – „Децата на Балканите – с духовност в Европа”. Плочата бе осветена от отец Боян Саръев, разказва лидерът на КНСБ-Дупница Тодорка Дамянова.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети