САЩ подслушвали и дипломати на ЕС

DenNews.bg
30.06.2013
размер на текста:

Американската Агенция за национална сигурност е извършвала електронно следене и на европейските граждани и служители в дипломатическите представителства на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк, съобщава вчера в електронната си версия сп. "Шпигел. Изданието е успяло частично да се запознае с документи на специалните служби, с които разполага бившият консултант на агенцията и бивш служител на ЦРУ Едуард Сноудън, съобщи ИТАР-ТАСС, пише dnevnik.bg.
"Шпигел" отбелязва, че в сградите на представителствата били монтирани подслушвателни устройства, с които били прихващани разговорите на европейските дипломати. Освен това експерти проникнали във вътрешната компютърна мрежа, което позволило на агенцията да чете електронната кореспонденция и да се запознае със служебни документи.
"Шпигел" отбелязва, че в документа с гриф "строго секретно" и с дата септември 2010 г., с който списанието се е запознало, подробно е описана цялата процедура на електронно следене на представители на дипломатически структури на Евросъюза.
Междувременно еквадорският президент Рафаел Кореа заяви, че разрешаването на ситуацията с Едуард Сноудън е в ръцете на руските власти, предаде РИА Новости."Ние не сме провокирали тази ситуация. Сноудън е комуникирал с Джулиан Асандж, той го е посъветвал да потърси убежище в Еквадор. За да бъде разгледана молбата му за убежище той трябва да се намира на еквадорска територия.", заяви Рафаел Кореа.
Както е известно от близо седмица Сноудън е в транзитната зона на летището в Москва, която не може да напусне, защото американският му паспорт е анулиран.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети