Стоян Ганев в критично състояние с мозъчен кръвоизлив

DenNews.bg
30.06.2013
размер на текста:

Бившият външен министър от правителство на Филип Димитров Стоян Ганев е в болница в много тежко състояние, но все още е жив. Брат му Юлиян опроверга информацията, че Стоян Ганев е починал още преди дни, каквато информация тиражира “24 часа”.
Вестникът съобщи, че бившият вицепремиер и външен министър е починал още в сряда. Погрешната информация е подадена от проф. Александър Чирков, който е говорил по телефона с Ник Маринов, общ приятел на двамата.
Състоянието на Стоян Ганев е на границата със смъртта. Той от дълго време се бори с рак на белите дробове. Преди няколко дни е получил тежък мозъчен кръвоизлив.
Ганев е в болница в Кънектикът. При него е майка му Мария, която от няколко месеца е в САЩ.
Стоян Ганев е една от най-спорните личности на прехода. Роден е през 1955 г. в Пазарджик.
Става външен министър и вицепремиер в правителството на Филип Димитров. По това време България е председател на Общото събрание на ООН и на Ганев му се пада да ръководи този най-голям форум на Световната организация. Тъй като по това време не знае английски, чете речите си, написани с български букви.
Най-емблематичен за него остава обаче “оня списък”. Това са 6 свръхсекретни държавни документа с имената на 1300 български разузнавачи, тайните им квартири и прикритията, които ползват. Ганев измъква документите и ги предава на Ахмед Доган, който от своя страна ги предава на турския посланик в София.
През 2001 г. малко преди изборите, които НДСВ печели Стоян Ганев се връща на бял кон като най-близкия съветник на Симеон Сакскобургготски и началник на кабинета му. След серия от скандали отново емигрира в САЩ, припомня offnews.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети