Епископ е арестуван за пране на пари в Банката на Ватикана

DenNews.bg
28.06.2013
размер на текста:

Епископ, агент на италианските тайни служби и финансов посредник са били арестувани по разследване за крупни измами и пране на пари в Банката на Ватикана, съобщава АФП, като цитира информация на „Корриере дела Сера”, пише btvews.bg.
Задържаният духовник е монсеньор Нунцио Скарано, епископ на Салерно, в южна Италия, докато самоличността на другите двама не се съобщава засега.
Монсеньор Нунцио Сцарано е работел като счетоводител във финансовата администрация на Ватикана. Той е обвинен, че е изтеглил около 600 000 евро от Ватиканската банка и ги раздал раздробени на малки суми на свои приятели от които получил чекове, след което депозирал чековете в италианска банка срещу ипотека, информира и Фокус.
Задържането на тримата е част от мащабно разследване, лансирано през 2010 г. от италианското правосъдие срещу Института за религиозни творби, както се нарича Банката на Ватикана за нарушаване на законодателството срещу прането на пари.
През годините скандалите, около Института опетниха много реномето на Банката на Ватикана, като се предполага че хиляди престъпници са се възползвали от анонимността или използването на псевдоними, за да „изпират” парите си.
През месец март папа Франциск обяви, че може да закрие Банката на Ватикана, заради обвиненията в непрозрачност и пране на пари.
Ватиканската банка е основана през 1942 г. от папа Пий XII.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети