12 непълнолетни заплашени от затвор за клевета срещу Ердоган

DenNews.bg
28.06.2013
размер на текста:

12 непълнолетни ученици са обвинени и ще бъдат съдени за клевета срещу турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в провинция Бурса, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от bTv. Делата срещу тях са заведени от местната прокуратура с искане за налагане на наказания до две години затвор.
След приключване на първото съдебно заседание в знак на протест пред Съдебната палата в Бурса се събраха много съученици на обвиняемите и от тяхно име 18-годишната Емине Акбаба декларира: „Нека никой да не си прави илюзии; дошлите тук в знак на солидарност гимназисти няма да се преклонят и да се оттеглят от протеста”, цитира агенция „Фокус”.
На 25 март тази година протестиращи младежи в Бурса, самоопределящи се като „Група за надежда на гимназиалната младеж”, се събират на протест пред сградата на местното ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Скандират лозунги, като „Безплатно образование” и „Влизане в университетите – без приемни изпити”. По време на протеста обаче част от младежите започват да издигат и лозунги, „уронващи престижа на премиера Реджеп Тайип Ердоган”. Полицията веднага се намесва, разпръсква протестиращите и започва разследване срещу общо 17 младежи, oт които 12 са непълнолетни.
Вчера обвиняемите непълнолетни за пръв път се изправиха пред съда. Протестът в тяхна защита мина без сблъсъци с полицията.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети