Моите 11 причини да пия кафе „Солидарност със София”

Десислава Панайотова-Янкова
27.06.2013
размер на текста:

Протестът. Снимка: Асен Генов/ #ДАНСwithme

„Машината на времето”. В държавата, която още скърби по лидера, произнесъл гениалната инженерна мисъл „Сега полупроводници, догодина - цели”, и машината на времето ни не е по Хърбърт Уелс, а сбъркана - поне с няколко скъсани полупроводника.
„Машината на времето” е израз, споделян от мнозина от приятелите ми в живота и във Фейсбук в последните дни и седмици. Един казва: „Какво толкова има в измайсторяването на машина на времето? Взимате една маса да гласуват за БСП и ДПС и готово - България е с 24 г назад ”. Друг казва: „Искам да сляза от машината на времето. Аз скачах два пъти през 90-те, сега трябва да скачам с порасналите си деца за същите неща”.
Наслагването на виковете „Червени боклуци” с решението на Едвин Сугарев да обяви отново гладна стачка, отново срещу социалистическо (комунистическо) правителство съвсем ни върна в 90-те години на миналия век.
Не участвам в протестите по лични причини, но сърцето ми е всеки ден в столичното шествие.
Не пия и кафе от години, но днес изпих едно - солидарност със пиещите кафе пред Парламента. Поздравявам ги за сдържаността и железните нерви, които показват срещу дразнител, по-дразнещ от сол в раната.
Не бих писала този коментар от срам, че не съм на площада. Но изскачането на все повече тролове и опитите за заглушаване и изкривяване на истината ме карат не само да пиша, но и да крещя.
Има за какво да се крещи обаче. Все по-силно и все по-ясно.

 

Първа причина: Цветът

 

Няма защо да лъскам имиджа на протестиращите допълнително. Вижда се. Може и да не са цветът на нацията (макар за мен това да е точно така), но са най-хубавите му и здрави пъпки. Напук на политическите секири за отрязване на българския корен, напук на сушата и токсичната тор, сипвана с щедрост върху българския ствол, той още ражда качествен мат’рял. И слава Богу!
Няма защо да обясняваме повода за недоволството. Който продължава да пита ЗА КАКВО протестират в столицата, го съветвам първо да се върне в скута на баба си, за да му прочете няколко приказки, а после да мине ускорен курс по история, етика и философия. Та дори и само отгоре-отгоре.


Втора причина: Рефренът „Нашите избиратели са повече от протестиращите”

Депутатът. Снимка: Тодор Иванов

 

Изказване обидно в съдържанието си, но защо ли да се сърдим на хора, които не могат да разберат как някой протестира не за хляба, а за душата си, за гладната си за справедливост душа.
Изказване напълно изпразнено от смисъл, защото не всеки протестиращ е в протеста, но пък за сметка на това има мнооого осъдени за купуване на гласове и мнооогггооо заснети от камери да не знаят къде са тръгнали, но упражнили се върху демокрацията ни. А ако влезем в езика на горното твърдение, не е ли вярно, че един от протеста в столицата издържа съществуването на поне трима гласоподаватели на БСП и ДПС, предвид електората им?
А не е ли истина, че избирателите на заграбилите властта БСП и ДПС са малко мъничко на фона на тези отказали да дадат гласа си за поредната лъжа плюс онези, чиито гласове останаха под бариерата? Истина е, затова и онези депутати, които се уповават на тази шега, за да защитят позициите си, са просто комици.
 

Третата причина: Пълното неразбиране на мотивите на протеста-морал в политиката
 

Всеки депутат, министър и апаратчик (а и редови техни симпатизанти), които не могат да разберат посланието на протеста трябва моментално да получат забрана да се занимават с политика заради моралната си инвалидност, която на всичко отгоре не буди у тях срам, а теза за защита. А ако сме нагли като тях, може да отидем и по-далече - защо да гласуват, ако това е механизъм за наяждане, а не за просперитет.
 

Четвърта причина: Другарят Михаил Миков
 

В обръщението си към нацията председателят на Парламента прояви агресия, по-видна и нахална от тази на протестиращите, упрекнати в агресия. Мен лично това изказване ме върна още по-назад-в 80-те. Тогава, когато не разбирах какво толкова се случва на големите, но по детски не харесвах усещанията, които ми създаваха подобни запотени над мустака чичковци с ужасно много злоба и заплаха в иначе мазничкия и уж кротичък, националноотговорен и спасителен тон.
Защото, Миков не призова ли към полицейско насилие над мирно протестиращите, чиито нерви умишлено се опъват от властта, научена в ДС практика?
Миков не нарече ли сутрешния протест вчера малоброен, предвид това, че сърдитият, но съвестен данъкоплатец все пак не може да си позволи да не ходи на работа подобно на депутатите.
Миков не можа да излезе от собствената си и партийна представа за игра и да разбере, че хората в момента играят за себе си и единственият частен интерес е интересът на човека и децата му.
Миков заяви, че изборите не решават нищо, та даже го казал на Консултативния съвет по национална сигурност.
Миков направи заявка за въздействие върху медиите, невиждано дори и по управлението на ГЕРБ. Открито вмешателство в редакционната политика на обществената телевизия (на издръжка от данъкоплатците) и частни медии. Кой беше онзи член от Конституцията, но на другата България - Народната Република?
Миков размахва пръст към президента, който показа търпение към оперетата БСП-ДПС.
„Убеден съм, че само успокояването на обстановката и търсенето на политическо съгласие с искрените усилия на всички държавни институции, с общата воля на всички политически партии и гражданите ще изведе България от сложната социална и икономическа ситуация, в която се намираме днес. България е една на всички и една за всички!"
Само на мен ли ми се струва или продължават да ни лъжат, че България е една? Не, България е една за тях, а друга за нас.

Пета причина: Превратаджиите викат „Прави се опит се преврат”
 

Та къде ни върна вкопчването във властта на социалистическото (комунистическо) правителство на цената на всичко? В 40-те години? Защото те доказват, че разполагат само с един сценарий за наместване на властта-преврат.
И ако Деветосептемврийският преврат е дошъл с гласа на пушки и убити немски военноинвалиди, то майският им преврат дойде с мълчаливите, но крещящи с наглостта си договорки.
Не е ли преврат заграбването на властта от първата политическа сила?
(Не съм почитател на ГЕРБ), но простичката истина е, че правителството „Орешарски” не само не е експертно, но и е превратаджийско. Защо ли? Защото заграбването на властта от страна на втората и третата политическа сила може и да е факт, но няма логика, която да обясни самонадеяността им, че са избрани да управляват.
Не са. Та дори ДПС събират по-малък процент доверие от останалите под прага партии. Каквато логика би обяснила претенцията на Кунева например да е в Парламента; такава логика би оправдала заковаването на ДПС в управлението - няма такава логика.
(Не съм почитател на ГЕРБ), но логиката е, че не би трябвало да се срамуват и червят от коментарите, че стоят зад протеста, а да вдигнат своите си симпатизанти, които в прав текст бяха ограбени от преврата на БСП и ДПС.
 

Шеста причина: Искам да си отида у дома
 

Случаят с депутата от ДПС Йордан Цонев с извеждането му от Парламента под полицейски щитове и обиколки по жълтите павета вчера не доказа агресията на протестиращите, а смехотворни, безхарактерен и лишен от държавничество образ на днешните държавници.
Всъщност и аз искам да си ходите у дома, а още по-точно казано от един от плакатите снощи: Не искаме да си ходите вкъщи. Искаме да ходите на съд!
 

Седма причина: Човека-маса
 

На него съм посветила коментар от преди месец и заради стриктното спазване на #ignorevolen, даже няма да спомена името му. Но докато такива взломаджии във властта наричат работодателите си платени вандали-ами избори до дупка, до пречистването на утайката (която пак по български хваща коричка отгоре). Оставка и за парламент, който възнагради Човека-маса с пост. Оставка и за правителство, което си мисли, че с постановките с Човека-маса, може да заблуди масите.
 

Осма причина: Пеевски беше грешка, но Станишев каза да гласуваме
 

Това е груб цитат на депутата от Дупница Иван Ибришимов. Лично засегната съм, като съгражданин, от подобно безволево поведение, което ако беше останало вътре в партиен конгрес нямаше да ме интересува, но пренесено в пленарната зала си е повод за оставка.

Девета причина: Математиката
 

Докато 2+2=5 не стане вярно уравнение, правителството няма право на шанс. Просто. Като математиката. А математиката не търпи простащини, като изпуснатите „интенет лумпени” и още по-просташките опити за замазване. Може и да минават за тези, които 2+2=5, но не и за останалите.
 

Десета причина: Разследване на граждани за агресия към депутати
 

Нима? Сигналът е на ДПС. А агресията и тормозът към гражданите от страна на депутатите? Кой ще разследва това престъпление, този геноцид.
От няколко дни си мисля, че е добре, както полицията пази протеста от провокаторите, така да обърне щитовете си пред Парламента и да започне да пази гражданите от депутатите.

Причина 11 (не последна, просто поредна): Отказът на МВР да съобщава броя на протестиращите
 

Хватка, която даде право на вътрешния министър Цветлин Йовчев преспокойно да обяви, че силата на протестите отслабва все повече. Хватка, която не дава на свободните от фараона Пеевски медии да изпердашат черно на бяло цифрата на протестиращите, а наричат 70-80-те хиляди в шествията „множество“.
Хватка, която пак ни връща назааад, където единствената позволена цифра беше 98, като 98% гласували за Партията.
98, обаче вече не е „гласували за Партията”.
Вече е 99.
Ние сме 99%.
Не всички сме на улицата, но протестът е в нас.
Не всички сме на улицата, но по-добре да не се стига до там.
Просто е като 2+2=4. Промяна!
 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети