Орешарски се отметна, вече има силов вицепремиер

DenNews.bg
27.06.2013
размер на текста:

Премиерът Пламен Орешарски се отметна на тържествено даденото си обещание, че в правителството си няма да има силов вицепремиер. Покрай гласуването на предложената в началото на седмицата Даниела Бобева за вицепремиер, изненадващо на парламентът бе предложено и съответно одобрено, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев също да бъде заместник на премиера.
В гласуването за структурната промяна в кабинета участваха 125 депутати, от които 112 бяха „за”, а 13 се въздържаха.
Днешното заседание на Народното събрание стана възможно след като отсъстващата вчера група на Атака, вкупом се появи на работа днес и се регистрира в пленарна зала. ПГ на ГЕРБ отново не присъства в пленарната зала.
"Познавам г-жа Бобева от повече от 20 години не само като прекрасен специалист, а и като човек на дълга, който отстоява каузи и не пести усилия за защита на националния интерес", заяви Орешарски при представянето на новото си вице, като ясно отправи сигнал към критикуващите го, че при представянето на кабинета си преди месец и половина видимо бъркаше имената на министрите си и даде съмнения, че не познава някои от тях.
По думите на Орешарски условията за правене на бизнес у нас били силно влошени поради несигурност и високи административно-бюрократични тежести. Затова още при гласуването на кабинета е обявил намеренията си за вицепремиер без портфейл, който да координира икономическите политики, да осъществява надзор върху процесите на електронизация в административните услуги, да се грижи за насърчаване на местните и чуждите инвестиции, да наблюдава взаимоотношенията с международните финансови институции, да предлага и ръководи изработването на законопроекти в икономическата и финансовата сфера.
Оpешаpски посочи, че другият кандидат за вицепремиер - Цветлин Йовчев, е специалист, който отлично познава различните звена в тази система и за краткото време, за което ръководи вътрешното министерство, демонстрира бързо навлизане в проблематиката и професионален подход в управлението в една пределно сложна обществена ситуация. Убеден съм в неговите качества и възможностите да се справи с тези допълнителните функции, добави той.
Двама нови депутати от левицата се заклеха пред парламента днес.
Предсрочно е прекратен мандатът на Росен Малинов от Коалиция за България , на негово място от 24 МИР София в Народното събрание влиза Таско Ерменков.
На мястото на Павел Маринов от 2 МИР Бургас е Пенко Атанасов.
В същото време пред парламента продължават протестите срещу правителството на Орешарски.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети