Принц Едуард и принцеса Софи посетиха Първа АГ болница

DenNews.bg
24.06.2013
размер на текста:

Снимка: БНТ

Принц Едуард и принцеса Софи посетиха Първа АГ болница "Св. София" и Центъра за обществена подкрепа днес, вторият ден от визитата им у нас. Основна тема на посещението на принца и принцесата е да се запознаят с практиките у нас за защита и превенция на изоставените деца и да споделят британския опит в тези сфери.
Посещението на принц Едуард и принцеса София е по покана на президента Росен Плевнелиев, има за цел да подкрепи реализацията на редица благотворителни инициативи, насочени към деца в риск. Те се занимават с благотворителност от името на кралица Елизабет Втора, като основното, което искат да видят по време на тази визита в България, е как се развива процесът на извеждане на децата в риск от институциите.
Директорът на болница "Света София" д-р Иван Костов представи на гостите съвместния проект на болницата с Фондация "За нашите деца", който от 8 години работи за ранна превенция на изоставянето на бебета. Той подчерта още, че родителите имат нужда от подкрепа и ресурси, за да продължат напред. Статистиката също го доказва - броят на майките, които изоставят децата си, силно намалява. За 8 години по този проект 117 майки в риск са променили решението си да изоставят дете. Принцът и принцесата се срещнаха и с лекарите, сестрите и акушерките от болницата и видяха специално изградената стая за майката и бебето, където социални работници в спокойна среда се опитват да убедят майките да не изоставят децата си.
Принц Едуард посети и Природозащитния информационен център "Витоша", където присъства на демонстрация на скаутски умения на участници в Международната награда на херцога на Единбург.
Това е първото посещение на членове на британското кралско семейство в България от десет години насам. Едуард, който е най-малкият син на кралица Елизабет II, и съпругата му отделят специално внимание на благотворителните каузи за деца в нужда.
Източник: БНТ
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети