Албания гласува на парламентарни избори

DenNews.bg
23.06.2013
размер на текста:

Албания гласува днес на парламентарни избори в условия на продължаваща политическа и икономическа криза. Очаква се резултатите от изборите да бъдат оспорени заради липса на мнозинство в Централната избирателна комисия, която трябва да потвърди законността им, уточнява БГНЕС.
Поради разногласия между управляващата десница и лявата опозиция трима от седемте членове на ЦИК подадоха оставка още през април. Според избирателния закон, за да обяви резултатите, ЦИК се нуждае от мнозинство от пет гласа.
Главните съперници са дясната коалиция, сформирана около досегашния премиер Сали Бериша, и опозицията, обединена от социалиста Еди Рама. И двата лагера се обявяват за присъединяване на Тирана към Евросъюза и за оздравяване на бедстващата икономика на страната.
Две малки партии – Нов демократичен дух на бившия президент Бамир Топи и Червено-черният алианс - ултранационалистическа формация, обявяваща се за създаване на Велика Албания – имат шансове да прескочат 5-процентна бариера за влизане в парламента.
По време на предизборната кампания Сали Бериша, който е централна фигура в политическия пейзаж на страната от 20 г., се постара да спечели избирателите, обещавайки увеличение с 6% на заплатите и пенсиите. По официални данни безработните в Албания са 14% от активното население, но според опозицията те надхвърлят 40% в най-бедните северни райони.
Изборите са много важни за бъдещето на Албания. ЕС вече заяви, че иска те да протекат според европейските норми. В противен случай на Тирана ще бъде отказан статут на страна кандидатка за ЕС за трети пореден път.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети