Седмица протести, седмица извинения и грешки

DenNews.bg
21.06.2013
размер на текста:

Снимка: Христо Велев

Точно седмица изтече от първия многохиляден протест, залял столицата и големи градове в страната след скандалното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС.
Седем дни, които вместо да обезкървят и уморят протестиращите ги правят все повече, все по-креативни и все по-уверени. Седем дни, в които се чуха толкова извинение от страна на политиците, колкото не сме чули за всички години на прехода. Но след всяко посипване с пепел следваше нов гаф.
Назначението и последвалото освобождаване на Пеевски бе последвано от не по-малко скандалното назначение на свъразния в миналото със силовата групировка СИК Иван Иванов, като заместник-министър в МВР.
Предложението за въвеждане на задължително изучаване на майчин език, което се случи преди протестите, последва родоотстъпническото предложение стихотворенията на Ботев и романът „Тютюн” да излязат от учебниците...
След извиненията, че БСП и ДСП не са усетили настроенията на гражданското общество, дойде изцепката на червения депутат Христо Монов, че протестиращите са „интернет лумпени”, които винаги си намират за какво да са недоволни и им остава само да „протестират, защото съществуват”.
Имунната система на протеста засега отхвърля успешно опитите за присламчване от страна на политически партии, подобно на ГЕРБ в Дупница или за омаловажаването и опорочаването на демонстрациите, подобно на цирковете на Атака и Волен Сидеров.
А най-успешният витамин за имунитета на протестиращите остават социалните мрежи. По-бързи в ракията си от медиите, по-точни от тирадите на анализаторите.
Протестът остава труден за разбиране и от масовката и от политиците, но се засилва с всеки изминал ден. Изкара на светло забуленото от самоизолация лице на България, онова което не само оцелява, но и живее. Онова, което няма да вдигне джабала заради празния хладилник, но ще отговори с остроумни плакати на пълната наглост.
Протестът довечера започва на обичайното място и обичайния час. А дотогава и след това е по стените във Фейсбук. Напълно безплатно. За разлика от бойките манекени на Атака, чието разписание показа разследване на БНТ. До 30 лв. и парче пица, за да стоят и опикават сградата на Операта, а да, и да викат когато стане нужно.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети