Орел, рак и щука и след Консултативния съвет

DenNews.bg
20.06.2013
размер на текста:

Заседанието на Консултативният съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев приключи без да бъде обсъдена втората тема в дневния ред - за реформите в сектор „Сигурност”. В началото заседанието беше отложено, заради безпрецедентен скандал, вдигант от Волен Сидеров, но след прекъсване продължи над четири часа. Основната тема бе актуалната политическа обстановка в страната и скандала „Пеевски”.
Предстои да бъде свикан нов Консултативен съвет, заяви бившият вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов, който пръв даде изявление след заседанието.
За първи път Народното събрание е с толкова нисък рейтинг на доверие. Никой не се съобразява с мнението на българските граждани, които шест дни вече са на улицата, заяви Цветан Цветанов след Съвета.
„По точка първа от днешния дневен ред трябва да ви кажа, че отново не стигнахме до консенсус, защото ПГ на ГЕРБ предложи промени в Изборния кодекс и насрочване на предсрочни парламентарни избори”, уточни той и след това коментира темата за сигурността.
Никой няма право да говори от името на всички граждани. Коментира от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев по повод протестите. Той отказа да каже дали Ахмед Доган е посочил Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
„Имаме кабинет, зад който за първи път няма ясно парламентарно мнозинство. Партиите, които подкрепят кабинета, не образуват мнозинство, това е първото правителство на малцинството в България. Президентът постави абсолютен рекорд, като свали доверието от кабинета още на втората седмица от мандата му. Това са все отрицателни предпоставки, пред които е изправено управлението”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.
Според лидера на „Атака” Волен Сидеров заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност било безплодно, призна самият той след края на дебатите при президента, но заяви, че правителството трябва да остане на власт.
Няма да позволя който и да е да поставя под съмнение правото на нацията да се развива, на децата ни да имат своето бъдеще, на България, да се развива. Това каза президентът Росен Плевнелиев.
„Като президент няма да позволя в една трудна и тежка за нацията ситуация, да се подхожда само партийно. Исках да събера политическите сили на една маса, да потърсим решение, дължим го на народа си”, изтъкна държавният глава и допълни: „От криза се излиза с разум, с реализъм, с прагматизъм”.
Постигнато бе общо разбиране, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут; общ апел от всички членове на КСНС - протестите да преминават по мирен и демократичен начин, с призив срещу всяка форма и прояви на агресия и екстремизъм, добави още той Плевнелиев.
Обща е позицията, че справедливите и законни искания на протестиращите български граждани трябва да бъдат чути; изразява се загриженост да бъдат положени максимални усилия за запазване на стабилността, да се въздържаме от всякакви прояви на расизъм и екстремизъм, за запазване на етнорелигиозния модел, каза Плевнелиев. Обща е позицията да се работи за по-либерален, променен изборен кодекс, който да отстрани проблемите, за които част от хората протестират, каза Плевнелиев.
Няма да спра да се боря за стабилност. Ще стоя на страната на справедливостта и на народа си. Нека политическите партии намерят този тон и този подход, който да излъчва пред обществото отговорност, каза Плевнелиев.
Източник: darik.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети