Италия изтегля наши плодове, заразени са с хепатит А

DenNews.bg
20.06.2013
размер на текста:

Италия засече заразени с вируса на хепатит А горски плодове, които са били внесени от България, Румъния и Полша. Замразените горски плодове са били изтеглени от продажба. Това предаде румънската агенция Медиафакс, като се позова на информация, въведена в европейската Система за бързо предупреждение за храни и фуражи.
От Българската агенция за безопасност на храните не са коментирали случая.
Сигналът е бил подаден в Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на 30 май и според актуализирана на 17 юни информация, партидата е била изтеглена от пазара в Италия.
Италия е подала още два сигнала в системата за партиди замразени горски плодове, заразени с вируса на хепатит А. Тези партиди били внесени от Канада, Сърбия, България и Полша, и също са били изтеглени от пазара.
Според представители на румънската национална агенция по санитарно-ветеринарни въпроси и безопасност на храните е възможно партидата плодове да е била заразена при италианския преработвател, който е направил въпросния микс, изтеглен от пазара.
Хепатит А е инфекциозна болест, причинена от този вирус, който се предава чрез храна и заразена вода, и има инкубационен период между 15 и 45 дни.
Източник: vesti.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети