Адвокати сезираха Съвета на Европа за насилието в Турция

DenNews.bg
18.06.2013
размер на текста:

След мълчаливата акция на Ердем на площад Таксим, хиляди турци подеха "протеста на статуите". Стоят мълчаливи с часове пред националното знаме и портрети на Ататюрк.

Съюзът на турските адвокатски колегии сезира Съвета на Европа (СЕ) за бруталните действия на полицията по време на масовите протести в защита на каузата за парка Гези на площад Таксим в Истанбул, предаде телевизионният канал NTV, цитирана от bTV.
Турските адвокати настояват Съветът да поиска от Турция официално изявление дали по време на масовите протести в страната властите са се съобразявали с изискванията на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.
В сигнала се подчертава се, че по време на протестите „полицията е използвала несъразмерно голяма сила” и че най-важното въздействие и свидетелство за този подход е „безотговорното използване на газови бомби от силите за сигурност срещу народа, който се възползва от своята свобода за събирания”.
Посочва се, че по време на събитията са били ранени много хора. Започнало е разследване на лекари, оказвали доброволно медицинска помощ на тези ранени. Адвокатите, ангажирани с тяхната защита, пък са били подложени на преследване и насилие от страна на силите за сигурност.
Млад мъж от Истанбул даде нов тон на протестите. Той остана безмълвен и неподвижен в продължение на часове на почти безлюдния площад Таксим. Тази инициатива веднага бе подета и в Анкара и Измир.
Младежът и чантата му бяха проверени от полицията, след като той престоя като статуя известно време, но не бе намерено нищо съмнително. После стотина души се събраха около младежа и започнаха да стоят без да се движат и да говорят. Полицията обаче се намеси и разпръсна групата.
Младежът се казва Ердем Гюндюз. В продължение на един месец всяка вечер ще идва на Таксим и ще провежда протеста си в знак на солидарност с демонстрантите.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети