Първанов иска незабавна промяна в БСП, да се чете „оставка на Станишев”

DenNews.bg
17.06.2013
размер на текста:

Незабавно свикване на Националния съвет на БСП поиска президентът Георги Първанов, като мотивът му за това са „недалновидните, безотговорни действия на ръководството на партията”.
„Дискусията и оценката на случващото се трябва да се състои в легитимните органи на партията, не в измислени в движение формати,” пише Първанов в позиция, изпратена до агенция „Фокус”.
По думите на държавния глава, заемал поста от 2002 г. до 2012 г., левицата „дължи на обществото честни и бързи отговори на въпросите, които задават не само протестиращите, но и голяма част от нашите сънародници”.
„Високомерието и пренебрежението към различните мнения и позиции не само създават напрежение в левицата, но и криза на доверие към управлението,” подчертава още Георги Първанов.
Той изтъква, че е необходима „незабавна промяна”, без да казва в прав текст, че настоява за оставката на лидера Сергей Станишев. Първанов пише, че ще обоснове позицията си на заседанието на Националния съвет.
За незабавно свикване на такова призоваха и социалистите от структурата на партията в район „Витоша”, които настояха за оставката на Станишев и председателстваното от него Изпълнително бюро.
В създалата се ситуация оставката на лидера на БСП поиска Георги Кадиев, който не гласува за назначаването на Делян Пеевски в пленарна зала в петък.
По-късно много от депутатите от левицата обясниха, че са били заставени да подкрепят избора на премиера Пламен Орешарски, защото били поставени пред ултиматум.
Сергей Станишев обаче декларира, че няма да подаде оставка, защото това не би помогнало с нищо.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети