Нашенци и индианци си дадоха среща на Панаира на занаятите

dennews.bg
15.06.2013
размер на текста:

 И млади и стари си дадоха среща на Панаира на занаятите в Дупница. Сред най-колоритните бе Димчо Занев от кюстендилското село Ваксево, който се обясни, че бил най-личното магаре там. Той предлагаше от ръчно изработените си кошници, някои от които бе закичил със сочни череши. Тях продаваше по 1,50 килото, но без кантар, на око. Облечен с народна носия, с коубойска шапка и цигарата в уста, Димчо Занев накратко обясни с какво се е занимавал, освен с направата на кошници. А този занаят той овлядал още като дете, от баща си. След това изучил и дърводелство и работил цели 20 години. Сменил го с кръчмарство, станал и управител на ресторант в Кюстендил. След това пак се захванал с изработката на кошници. А сега ходел по съборите и се заглеждал по бабите.
До стената на Джамията своята сергия бе разположил и един от двамата грънчари в Кюстендил Лъчезар Кузманов. Своя занаят той изучил в Скопие, след това в София, а накрая- от уроци по интернет. Там имало доста богата информация за това как се правят грънци. За всеки, който пожела, Лъчезар Кузманов даде възможност сам да изработи някакъв съд. Върху стената на Джамията художници също бяха разположили своите картини и ръчно изработени пана.
На Панаира на занаятите своите умения показаха и деца от различни школи. Те тъчаха на малки станове пана, или рисуваха. Тук бе и арттерапевтът Анита Богословова, която даде възможност на деца, дошри на панаира, да рисуват. И показа как точно се прилага арттерапията с рисуване върху стъкло, тъкачество и декупаж.
В центъра на Дупница имаше сергии с ръчно изработени бижута, които привличаха най-много дамите.
На панаира дойдоха и перуанци, които продаваха своите ръчно изработени бижута и озвучаваха през целия ден площада със своята музика.
На Панаира бяха представени и две изложби. Едната на дупничанина Георги Чараклиев, който е създател на сайта за православни храмове svetimesta.com. Той бе изложил свои фотоси от рушащи се храмове от различни краища на страната, официално откри кампанията за събиране на средства за възстановяване на храма Свети Спас в дупнишкото село Червен брег.
На площада в Дупница бяха изложени и фотоси на стара Дупница. Тук по-възрастните жители на града си припомниха как е изглеждал той в спомените от детството им.

Повече от днешния Панаир на занаятите в Дупница, вижте в рубриката ни ДЕНЯТ В СНИМКИ.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети