Белгия ни върнала 236 търтеи за година

DenNews.bg
13.06.2013
размер на текста:

263-има български граждани са изгонени от Белгия през 2012 г., заради доказана злоупотреба със социалната система. Общо 2407 граждани на ЕС са били изведени от Белгия, съобщава вестник "Дерниер йор", като се позова на данни на министерството на вътрешните работи.
Най-често гонените са румънци (402), българите, испанци (207), холандци (161), французи (109).
За 1918 случая мотивът за предприетите действия е бил "неоправдано натоварване на социалната система", а останалите 489 са били свързани с пряка измама.
За година броят на решенията за прогонване на европейски граждани от Белгия е нараснал с 24 на сто.
Белгийската Служба за изследвания и обществена информация вчера съобщи, че открива сайт, на който да бъдат подавани сигнали за възможни измами със социалните фондове. Службата ще приема анонимни сигнали за съмнения, че някой работи "на черно",че мами белгийската държава като безработен или получава неправомерно социални помощи.
Тази инициатива е подкрепена от държавния секретар Джон Кромбе, зает в борбата с данъчните измами и злоупотребите с обществени средства.
Досега Белгия не се е присъединила официално към държавите от ЕС, които призоваха Европейската комисия да предприеме мерки срещу т. нар. социален туризъм, при който имигранти се заселват в Западна Европа, за да получават неправомерно социални помощи.
Очаква се ЕК да изготви доклад до края на годината, свързан с настояването за действия, изразено от министрите на вътрешните работи на Великобритания, Австрия, Германия и Холандия.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети