Протести в Гърция срещу закриването на държавните ТВ и радио

DenNews.bg
12.06.2013
размер на текста:

Хиляди гърци излязоха на протест срещу решението на властите в Гърция да спрат излъчването на държавни телевизия и радио ERT. Официалният мотив за спирането е натрупаните огромни загуби, но според синдикатите и зрителите се касае за запушване на устата на медиите.
Около 2500 служителите на тв и радио каналите бяха освободени в очакване на реорганизация, но вместо да се върнат на работа ще бъдат съкратени. Те ще получат компенсации и ще имат възможност да кандидатстват за нови позиции при регистрацията на новата обществена медия.
Мярката на управляващите е една от последните за свиване на разходите в посока излизане на страната от рецесията.
"ERT е случай на изключителна липса на прозрачност и невероятно разточителство. Той приключва сега", заяви по-рано Симос Кедикоглу, говорител на правителството.
„Много сме шокирани, ядосани сме. Това, което не мога да приема в една демократична държава, че Гърция няма да има държавна медия", казва Один Линардату, шеф на международния отдел на ERT.
Профсъюзите на гръцките журналисти започнаха 24-часова стачка във всички медии в знак на протест срещу закриването на ERT.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети