Отсъствие на адвокат отложи дело срещу кредитни инспектори от ДСК-Дупница

dennews.bg
08.05.2013
размер на текста:

И днес не бе даден ход на делото срещу двамата кредитни инспектори от местния клон на ДСК в Дупница Виктор Кабакчиев и Илиян Илиев, подсъдими за фалшифициране на документи и подписване на анекси от името на клиенти на банката за рефинансиране и увеличаване размера на кредити. Причината бе отсъствието на адвоката на Виктор Кабакчиев- Александър Райнов, който се оказа ангажиран в друга зала на съда по дело на Окръжен съд. Съдията по делото Мая Гиздова все пак даде отсрочка за Райнов от 20 минути, но след като той не се появи в залата, по молба на Кабакчиев делото бе отложено за 4-и юли.
На днешното заседание за пореден път дойдоха напразно и петима свидетели- клиенти на банката, ужилени от схемата за източване на пари от тяхно име.
Според обвинителния акт, внесен в съда, Виктор Кабакчиев и Илиян Илиев са част от схема за източване на кредити чрез местния клон на ДСК в Дупница.
Според събраните от държавното обвинение доказателства двамата кредитни инспектори са участвали в изготвянето на анекси за рефинансиране на вече изтеглени кредити от наскоро образувани фирми с цел подпомагане на бизнеса им. Причината- невъзможността им да погасяват вече изтеглени кредити. Така се е стигало и до подписване на анекси за рефинансиране, като това е ставало без знанието на поръчителите. Те от своя страна вече са били теглили кредити или веднъж са били поръчители и всичките им данни са взимани от масива на местния клон на ДСК в Дупница. Всички сделки по подписване на анекси за рефинансиране на кредити на фирми, са били извършени в периода 2007-2008-а година. По схемата са сключени общо 50 договора, а ужилените и нищо неподозиращи поръчители разбирали, че ча част от схемата, след като от централата на ДСК започнали да им пристигат писма за дължимите суми, като на някои са налагани и запори върху имуществото.
Нов скандал с кредитен инспектор от местния клон на ДСК в Дупница завърши с внасянето на обвинителен акт от районната прокуратура. Той е срещу един от клиентите- столичанинът Танер Хашимов, който с фалшиви пълномощни и със съдействието на кредитния инспектор Илиян Илиев е изтеглил от името на трети лица 3 кредита- един за 30 000 лв. и два за по 15 000 лв. Според събраните от прокуратурата доказателства Хашимов е действал целенасочено и в условията на продължаващо престъпление.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети