Лекари и съветници влязоха в словесна схватка заради съдбата на общинската болница

Председателят на ОбС предложи изваждане на сградите от актива на дружеството, народният избраник Костадин Костадинов нарочи управителя д-р Таушански за лош мениджър

dennews.bg
31.05.2013
размер на текста:

Д-р Таушански обясни, че голяма част от загубата е заради глоби на РЗОК.

В истинска словесна битка се превърна днешният спор между лекари и общински съветници заради бъдещето на общинската болница в Дупница. Заради лошите финансови резултати, дадени в отчета за миналата година, сочещи загуби от 800 000 лева, председателят на местния парламент Ивайло Константинов предложи сградният фонд да бъде изваден от активите на търговското дружество. Като мотив за това свое предложение той посочи опасността кредитори да предяват претенции чрез съда за своите вземания, за чието удоволетворяване в един момент да станат собственици на сградите.

Константинов обяви, че не е доволен и от изпълнението на ангажимента от страна на д-р Таушански да изпълни оздравителната програма, приета след няколко срещи с местната управа. Нещо повече, той дори намекна, че Таушански трябва да бъде отстранен, тъй като не се справя с работата си.
Д-р Таушански взе думата и обясни, че каквото трябвало, е изпълнил. Но истината е, че общинската болница в Дупница е единствена, която приема здравно неосигурени пациенти, което е основната причина и за отрицателния финансов баланс. Освен това, той обясни, че за 2 години от Здравната каса са наложили глоби в размер на 325 000 лева за точки и запетайки в предадените отчети за изпълнение по клинични пътеки.

 Д-р Гюзелева обяви Костадинов за лъжец и инсинуатор


На днешното разглеждане на докладната за финансовото състояние на общинската болница съветникът от ОДС Костадин Костадинов отправи директни упреци към управителя д-р Таушански и го обяви за лош мениджър.
„Болницата затъва все повече и повече в дългове и ние съзираме в тома едно крайно негативно управление от страна на д-р Таушански, който не ни представя статистика за действителното състояние на дружеството, а ни дава една стъкмистика”, заяви Костадинов.
Щом сте такъв добър мениджър г-н Костадинов като финансов директор на частната болница, защо досега не е дал съвет и за общинската. Пълни спекулации от страна на общински съветници и твърдението, че в общинската болница ще влязат кредитори. И искаме отговор на въпроса кой има интерес да я няма общинската болница?, попита завеждащата на вътрешно отделение и бивш управител д-р Гюзелева.
„Вие госпожа Гюзелева оставихте болницата с 1 милион задължения”, реагира Костадинов.
„Лъжец и инсинуатор”,отговори му Гюзелева.
В защита на управителя д-р Таушански скочи съветника от БСП Първан Дангов, който обяви, че от 2004-а година общината не дала нито стотинка за болницата. Завеждащата на родилно отделение д-р Дима Зантина обясни на съветниците, че работата не медиците е да лекуват и че често няма как да се вместят в клиничните пътеки и плащат цената на финансовата загуба.
В крайна сметка отчетът на болницата бе приет, а за следваща сесия остава приемането на решението за отстраняване от активите на дружеството на сградите.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети