Джерманци дават на прокурор община Дупница,РИОСВ-Перник, Басейнова дирекция-Благоевград, РЗИ-Кюстендил

dennews.bg
30.05.2013
размер на текста:

Сигнал до прокуратурата подготвят от Инициативния комитет против изграждането на депо в дупнишкото село Джерман. Той ще бъде срещу служители на РИОСВ-Перник Басейнова дирекция-Благоевград и РЗИ-Кюстендил за недобросъвестно изпълнение на служебните задължения при изготвянето и подписването на доклада за ОВОС за депото. Това обявиха на пресконференция днес представители на Инициативния комитет, които обясниха и мотивите си за исканата от тях проверка от страна на държавното обвинение. А именно извършване на престъпление по служба, превишаване на права и съучастие в изготвянето на документи с невярно съдържание. На пресконференцията днес Борислав Тасков обясни, че главният санитарен инспектор към Министерство на здравеопазването д-р Кунчев вече е върнал становището на РЗИ-Кюстендил относно въздействието на депото върху здравето на жителите на Джерман за ново разглеждане заради редица пропуски. Според представителите на Инициативния комитет в изготвянето на доклада за ОВОС са се включили платени експерти, които са направили това, което е поискал от тях възложителят- община Дупница.

Джерманци дори имали вече готов проект за изграждане на регионални депа по квартали и села за разделно събиране на отпадъците, който бил изготвен от специалисти от София, работили дълги години в Европа.
Според Борислав Тасков заради въпросния проект за депото се е стигнало дотам, че хора от предишната власт са направили корекция на АМ "Струма", струваща на данъкоплатците милиони левове. Заради нея сега вместо да има отклонение при селата Блажиево и Усойка, такова ще бъде направено при Джерман върху плодородни земи. Заради въпросното отклонение вече започнала и процедура по отчуждаване за жълти стотинки на близо 50 декара от обработваеми и поливни земеделските земи, собственост на джерманци.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети