"Ал Кайда" уволни терорист за лоша дисциплина

dennews.bg
29.05.2013
размер на текста:

Международната терористична групировка "Ал-Кайда" e изключила от редовете си терориста Мохтар Белмохтар, организатор на залавянето на заложници в Алжир, за многократни нарушения на дисциплината, предаде Асошиейтед Прес, цитирана от РИА „Новости”.
Информацията се базира на писмо, намерено от журналиста на Асошиейтед Прес в Мали в една от сградите, която по-рано е била обитавана от терористите. Истинността на писмото е била потвърдена от няколко експерти, в това число и от бившия главнокомандващ в Пентагона в борбата с тероризма в Африка Рудолф Аталла.
Писмото е подписано от 14 членове от ръководството на групировката и в него Мохтар Белмохтар се обвинява в това, че не е отговарял на телефонните позвънявания на своите ръководители, не е представял отчети за извършените от него разходи, пропускал срещи и не изпълнявал заповедите на шефовете си. Отношенията си с Белмохтар авторите на писмото наричат „кървяща рана”.
В писмото се говори също, че плановете на Белмохтар "застрашават существуването на организацията и може да я разделят на части". Белмохтар отговорил на авторите на писмото, като обяснил, че е създал собствена террористична групировка "Подписваща се с кръв", която е организирала вече няколко крупни терористични актове.
По мнение на Аталла, Белмохтар е държал да се подчинява на преките лидери на "Ал-Каиды", подминавайки ръководството на регионалното отделение.
Белмохтар се счита за организатор на нападението на нефтения комплекс в Тигентурин в Южен Алжирр в средата на януари тази година. Жертвите на терористичния акт станаха 37 заложници от 8 страни. Белмохтар се смята вече за един от най-опасните терористи в Северна Африка, през април съдът в Алжир постанови неговата смъртна присъда задочно.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети