Еврокомисията шамароса Румъния с глоба от 700 млн. евро

DenNews.bg
28.05.2013
размер на текста:

Глоба от близо 700 милиона евро е наложена на Румъния от страна на Европейската комисия, заради нарушения при разпределянето на финансирането по еврофондовете.
Това съобщи министърът по еврофондовете на северната ни съседка Еуджен Теодорович, който представи пред журналисти резултатите от одита, направен от представители на Еврокомисията. Най-много нарушения са открити при разпределението на еврофондовете за обществени поръчки, призна Теодорович.
Санкциите са наложени по всички оперативни програми на ЕС в Румъния. По данни на Европейското бюро за борба с нарушенията, публикувани през м.г., Букурещ е на едно от първите места в ЕС по измами с усвояването на еврофондовете.
През 2012 г. са били регистрирани 225 нарушения, след което Еврокомисията замразява 10,4 млрд. еврофондове, предназначени за развитието на регионите и транспортната мрежа в Румъния заради корупция при усвояването им. С цел повишаване ефективността в усвояването на еврофондовете румънското правителство създаде отделно министерство. Това обаче не подобри ситуацията. Както отбелязва румънската преса, държавните чиновници харчат стотици хиляди евро от еврофондовете за покупка на скъпи вина, парфюмерия и прочие.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети