Торнадото в Оклахома било 8 пъти по-силно от бомбата над Хирошима

DenNews.bg
22.05.2013
размер на текста:

Мощта на торнадото в Оклахома е била 8 пъти по-голяма от бомбата над Хирошима според оценката на експерти.
Метеоролозите потвърдиха данните, че скоростта на вятъра във вътрешността на бурята е надвишавала 320 километра в час. Средната широчина на торнадото е била два километра. То е било в съприкосновение със земята 45 минути.
След себе си стихията е оставила линия от разрушение, дълга 27 километра. Пометени са стотици домове и магазини, а две училища и болница са изцяло унищожени. Ранените са над 230 души. Сред тях има и много деца. Потвърдена е смъртта на 24 души, като девет от тях са деца. Повече от 5 милиона души се намират в района на бедствието.
Властите в Оклахома оцениха нанесените от природната стихия щети на повече от един милиард долара.
Спасителни екипи продължават да претърсват за оцелели. Според местните власти обаче в неизвестност все още са само няколко души.
Експерти отбелязват, че е унищожителните вихри са характерни за големите равнини на САЩ, но е изключителна рядкост торнадо да премине през град, подобно на вчерашната стихия в Оклахома Сити.
Това явление е сравнително често срещано в САЩ, но най-често удря в Тексас, Оклахома, Канзас и Флорида. С 1 200 бури торнадо средногодишно, САЩ е страната, която страда най-много от тях. След това са Аржентина и Бангладеш.
Само 2% от атмосферните ексцесии от този вид в САЩ достигат това ниво, подчерта по-рано британският метеоролог Андрю Барет.
Това атмосферно явление съществува и в Европа. Специалистите предупреждават, че торнадо стават все по-чести и по-тежки, но е много трудно да се каже дали изменението на климата увеличава честотата или силата на тези явления.
Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети