Делото срещу братя Галеви от гората над Бобошево е на финалната права

dennews.bg
20.05.2013
размер на текста:

На финалната права е делото срещу новия тандем братя Галеви от гората над Бобошево- горските стражари Асен Манолов и Владимир Кацарски. Само отсъствието на адвоката им Александър Райнов, който бе защитник и на дупнишките бизнесмени братя Галеви бе причина днес делото срещу тях за за подкуп да не приключи с присъда. Делото бе отложено за 18-и юли, когато наблюдаващият прокурор Ангел Байрактарски и адвокатът на горските ще представят своите пледоарии, а съдията по делото Пенка Братанова ще произнесе и присъдата.
Двамата горски бяха задържани при спеакция на служители на сектор Борба с организираната престъпност и служители на ОДМВР-Кюстендил с подкуп от по 200 лв. на 8-и май миналата година. Служителите на Регионалната дирекция по горите-Кюстендил Владимир Кацарски и Асен Манолов бяха арестувани в Бобошево по сигнал на собственици на дърводобивни фирми, които сигнализирали за системен рекет от страна на горските.
От години двамата инспектори превърнали държавната си служба в частен бизнес, като по подобие на Братя Галеви събирали такса „спокойствие”. Обичайните „клиенти” на двамата инспектори са фирмите на територията на бивша Дупнишка околия, занимаващи се с дърводобив. Според източници на dennews.bg, пожелали анонимност, от години двамата инспектори, пряко подчинени на шефа на РДГ-Кюстендил Здравко Тодоров, си набавяли страничен доход от частните фирми. Тези които плащали месечни такси си осигурявали спокойствие, като това им гарантирало дори и леки отклонения от повелите на закона. Онези, които не плащали таксата „спокойствие” били гонени и постоянно глобявани за дребни нарушения. Двамата инспектори дори изисквали техниката, която работи в гората, също да има винетки. Ако стикерите липсвали, фирмите били глобявани, въпреки, че техниката не е използвана по републиканската пътна мрежа.
Най-фрапиращото обаче според нашите източници е, че Кацарски и Манолов закриляли незаконна сеч в големи размери, като не предприемали мерки по сигнали, подадени по надлежния ред.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети