Шампион от Дупница загина на писта по мотокрос в Румъния

DenNews.bg
20.05.2013
размер на текста:

Снимки: Фейсбук

22-годишният състезател по мотокрос и шампион на България Добромир Добрев е загинал по време на състезание в Румъния, след тежко падане на пистата.
Тежкият инцидент е станал по време на третия етап от Европейския шампионат по мотокрос, провеждащ се в Зарнещи в северната ни съседка вчера.
22-годишният дупничанин е стартирал като фаворит за първото място, но към края на състезанието се случило най-страшното. Заради сухото време моторите вдигали прашни облаци по трасето и пречили на видимостта на състезателите. Медии от Румъния сочат още една причина за фаталния инцидент- стартът започнал след три тренировъчни сесии проведени по-рано в същия ден, което довело до умора.


В заключителния етап на състезанието, Добрев изгубил контрол върху мотора си в прашен участък и паднал тежко.
Членът на журито Николета Олариу заявява, цитирана от Pro-Bike.ro, че Добрев се движел в средата на трасето, но не успял да набере достатъчно височина при един от скоковете, което довело до неточно приземяване на задна гума и тежкото падане.
Медицинските екипи оказали незабавно първа помощ на българския ездач. Добрев бил изведен на носилка до линейка и откаран към болница в Брашов. В този момент в публиката настанала паника, което довело до намеса на охранители и полиция.
Отговорникът по организацията Овидиу Спарчез заявява, че все още не е известна причината за смъртта на Добрев.
Семейството на Добрев, което било с него в Зарнещи за състезанието, обаче било подложено на още мъчителни моменти. Починалият Добромир бил откаран в морга в Брашов за провеждане на експертиза за причините довели до трагичния инцидент. Спарчез пояснява, че семейството на Добрев ще има възможността да прибере сина си, след провеждане на изследванията, както изисква обновеният регламент на шампионата.
Организаторите информират, че румънската полиция е започнала разследване по случая.
Състезателното трасе в Зарнещи е частна собственост, но подлежи на контрол и одобрение от съответните национални и международни органи. Пистата приема национални и международни състезания от 2004 г. насам.
„Това е първият инцидент от подобен характер на състезание по мотокрос в Румъния", обяснява Спарчез.
Състезанието, включващо 120 участници от цяла Европа бе прекратено след инцидента.
Добрев се състезава в класа на 450-кубиковите мотори МХ 1. Привърженик е на марката „Хонда", но за Румъния състезателят заминал с чисто новия си КТМ - 2013.
Добрев се състезава за клуб „Моторейсинг – Симитли”
Добромир бе сред най-добрите български състезатели по мотокрос. През 2007 г. става републикански шампион в клас МХ Джуниър 125 сс. Следват поредица от успешни представяния в републиканския и балканския, шампионат. През 2012 г. младият талант на „Моторейсинг Симитли” спечели среброто в Източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм, пише livesport.bg.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети