Криза за тоалетната хартия във Венецуела

dennews.bg
16.05.2013
размер на текста:

Тоалетната хартия във Венецуела е на привършване, правителството предприе спешни мерки за внасяне на 50 милиона ролки за задоволяване на търсенето, информира Би Би Си.

Тоалетна хартия е само една от основните стоки и храни, които изчезват от рафтовете на магазините през последните няколко месеца, тъй като правителството и частни компании обвиняват помежду си за недостига.

Венецуелският министър на търговията Алехандро Флеминг обяви мярката за спешно внасяне на тоалетна хартия във вторник, съобщава държавната информационна агенция AVN.

Той директно обвини медиите, че са провокирали страх в потребителите, които на свой ред са започнали да се презапасяват.


Липсата на тоалетна хартия се усеща най-силно в Каракас, където купувачите бързат да купуват ролки и образуват дълги опашки.

Месечна търсенето на Венецуела за тоалетна хартия е около 125 млн. ролки на месец, каза Флеминг.

Правителството също така хвърля вината върху частни компании, като ги обвинява в пазене в складовете с надеждата да я продадат по-късно на по-висока цена.

Но бизнеса и политическата опозиция обвиниха правителстото, което със своята политика на контрол върху цените на основни стоки са довели до това състояние на пазара в страната. Този регламент обезкуражил производителите, които с контрола върху цените не могат да пробият на пазара.

 

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети