Шефът на транспорта призна: Изолирахме цял квартал заради ремонта на Аракчийски мост

dennews.bg
15.05.2013
размер на текста:

Жителите на квартал „Ценеви” са откъснати от света заради ремонта на Аракчийски мост. Това обяви на пресконференция днес шефът на отдел „Транспорт” към община Дупница Стефан Бойчев във връзка с недоволството от страна на жителите за невъзможността им да се придвижват с личните си автомобили към града. На практика, ако поискат да направят това, те имат 2 варианта- или да минат през село Усойка и оттам по Е-79 да стигнат до Дупница, или да изберат пътя за село Дяково, откъдето също при Е-79 да тръгнат към града. Всъщност това са двата алтернативни маршрута, които са определени за влизане в града откъм квартала и удължават маршрута от 1 на цели 20 километра. Единственият вариант, който бе допуснат от страна на община Дупница за преминаване на автомобили под 3 тона, също е отпаднал, защото той на практика се отнасял само за леки автомобили. И това е мостът при ЗИО-то. Проблемът оттук дошъл заради факта, че конструкцията не е здрава, започнали са да минават и по-тежки автомобили, а видимостта е изключителна ниска. И ако не се стигне до скандал или сбиване между навлезлите вече в моста водачи, то става възможно преминаването по него. Затова от общината взели решение да забранят напълно преминаването на моторни превозни средства оттам, с изключение на колите на пожарната, спешна помощ и полицията.
Собственици на автобусни фирми направили опит да скъсят маршрута при влизане в квартала, като техни коли спирали от другата страна на укрепения стар мост, за да прекачват пътници. И този вариант се оказал доста неудачен, тъй като на практика при започване на същинските ремонтни работи на големия мост има опасност от падащи предмети и от инциденти.
Опасност от инциденти има и за пешеходците, които за да влязат в града, пресичайки двата моста, трябва да минат и през главен път Е-79. Тук проблемът съвсем естествено идва от профучаващите с висока скорост автомобили. Затова вече са поставени пътни знаци, които са ограничили скоростта първо на 40 км./ч, а след това на 30 км/ч.
Стефан Бойчев обясни, че вече се обсъжда и вариант да се наемат на работа пенсионирани служители от КАТ, които да стоят на пост и познавайки правилата на движение, да помагат на преминаващите пешеходци.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети