Документите изтекли от „достойни прокурори” били в ДАНС

DenNews.bg
15.05.2013
размер на текста:

Макар мейлът, от когото бяха разпространени документи от „група достойни прокурори” да е на името на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, не той е подател на писмото. Това обяви самият той днес, благодари на автора на писмото, че му е направил нова електронна поща и дори си поиска паролата за нея.
„Прокурорите, които са достойни, не са анонимни и са малко по-грамотни от тези, подписало се под писмото”, заяви на свой ред главният прокурор Сотир Цацаров. Той бе категоричен, че авторите не са прокурори.
Той преразказа, че в писмото става дума за „три вещици” – Делян Пеевски, БСП и самия Цацаров. Внушението на мейла е, че главният прокурор и останалите „заподозрени” са манипулирали целия този спектакъл.
Цацаров определи като „странно” това, че писмото се появява в момент, когато прокуратурата възнамерява да даде пресконференция, иска имунитета на народен представител (Цветан Цветанов – бел.ред.), а лидерът на ГЕРБ я вини, че е отнела 5-6% от гласовете за партията заради костинбродските разкрития.
„Някак си това писмо се вгражда доста добре”, отбеляза Цацаров. „Документите не са цялата проверка, която прокуратурата е възложила на ДАНС”, поясни главният прокурор. По думите му избирателно са цитирани факти от нея. „Целта на този услужлив мейл е да опровергае това, което съобщихме днес”, каза още Цацаров.
Той уточни, че оригиналите на разпространените документи не са били в прокуратурата, а в ДАНС, с което намекна, че течът вероятно е там.
„На авторите на това писмо – достойни или недостойни, не са прокурори, мога да кажа следното – ще си свършим работата. Нека ме чуят много добре”, обяви Сотир Цацаров, пише btvnews.bg.
Късно снощи на електронните пощи на няколко медии е получено писмо, подписано от Борислав Сарафов, както се казва зам.-главният прокурор на България.
В него се посочва, че в края на предизборната кампания прокуратурата е била употребена от „политико-олигархичната прослойка” с разкритията за установените 350 000 броя бюлетини, готови за експедиция. „Нищо в Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броя на бюлетините,” пише в писмото.
„Правим това, защото сме притискани да мълчим, заплашвани дори с физическа саморазправа,” се посочва още в текста.
„От години българската прокуратура се използва като боксова круша, удобен виновник, репресивна томахавка за разчистване на политически сметки. На тези избори обаче чашата преля, помията замириса много и вместо като арбитър, българската прокуратура зае ролята на съдник, изпълнител, лакей на политико-олигархичната прослойка. Прокуратурата стана фактор в решаването на изборите,” пише още в писмото.
Към него са прикачени копия от четири документа. Първият представлява сигнал на бившия депутат от левицата Мая Манолова до главния прокурор Сотир Цацаров от 10 май, според който „вече отпечатани бюлетини са изнесени от печатницата и разпространени с цел манипулиране на изборите”.
Вторият документ съдържа обясненията относно броя на отпечатаните бюлетини за парламентарния вот на собственика на печатницата Йордан Бончев, на служителите във фирмата Георги Иванов и Ивайло Димитров.
Третият е постановление на прокурор, с което се възлага на ДАНС да извърши проверка в печатницата на „Мултипринт” в Костинброд.
Четвъртият е отново сигнал от Мая Манолова за подготвяно фалшифициране на изборите при преброяването срещу изпълнителния директор на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов и председателя на Съвета на директорите на държавното предприятие Валери Борисов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети