26 са досъдебните производства за купуване на гласове

DenNews.bg
10.05.2013
размер на текста:

26 досъдебни производства са образувани по сигнали за извършени престъпления против политическите права на граждани (чл. 167 – 169г НК) във връзка с предстоящите парламентарни избори, информират от Пресцентъра на Върховна касационна прокуратура.
По 12 от досъдебните производства предмет на разследване е престъпна дейност, свеждаща се до организиране предлагането или даването на имотна облага с цел склоняване на лица да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или партия, или иначе казано купуване на гласове.
По две дела са за образуване и ръководене на група, поставила си за цел да извършва престъпления против политическите права на гражданите.
Образувани са и две дела за престъпления за хулиганство и унищожаване и повреждане, които са във връзка с предстоящите избори.
По 78 преписки са работили прокурорите, като 57 са приключили с постановления за отказ да се образува досъдебно производство. По останалите 23 преписки предварителните проверки продължават.
С напредването на кампанията и наближаването на изборния ден нараства и активността на прокуратурата. Преди десет дни разследванията на изборни престъпления бяха едва осем. Само за последните два дни обвинението се е заело с шест нови случая.
Вчера полицията във Варна разби голяма мрежа за купуване на гласове. След обиски на 15 места в града бяха иззети са списъци, лични документи, голяма сума пари – около 100 000 лв.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети