Намалението не се случи, но увеличение на тока ще има

DenNews.bg
09.04.2013
размер на текста:

Политическите напъни и говорене след многохилядните протести срещу монополите може и да не доведоха да намаляване на цената на тока, но вероятността за ново поскъпване от 1 юли е твърде вероятна.
Прогнозата за увеличение цената на ел.енегрията направи председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова, след като всички компании в енергийния сектор са поискали увеличение. Интересен факт е обаче, че електроразпределителните дружества, които акумулираха най-много гняв в последните месеци, са поискали най-малко увеличение.
Харитонова обясни, че ако има увеличение някъде по веригата, то ще трябва да бъде признато в разходите на всички останали.
По отношение на зелената добавка Харитонова коментира, че тя не може да се пипа в отсъствието на парламент, тъй като е записана в закона за енергията от ВЕИ. По думите й със заповед енергийният министър би могъл да разпореди на НЕК да не начислява до 1 юли таксата за кафява енергия и невъзстановяеми разходи, но това не би се отразило съществено, тъй като сумата не е значителна. Освен това в следващ период претърпените загуби от НЕК трябва да се компенсират.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети