ЧЕЗ спря вятърните и фотоволтаични централи

dennews.bg
04.04.2013
размер на текста:

ЧЕЗ изключва всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана за периода от 10:00 ч. до 18:00 ч днес.

Това става по искане на Електроенергийния системен оператор поради породения дисбаланс между производство и потребление.

„В момента много от язовирите са пълни и ще продължават да се пълнят. Тази вода трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения, заяви по-рано днес зам.-министпърът на икономиката Божан Стоянов.

По думите му, това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството от други източници - атомна енергия, енергия от въглища и енергия от възобновяеми енергийни източници".
Зам.-министърът допълни, че не става дума за нищо аварийно, а се касае за „технически ход", обичайно решение по това време на годината.

От "ЧЕЗ Разпределение България" АД заявяват, че остават в готовност за изключване и на други ВЕИ централи/производители през следващите дни.

Те уточняват, че в изпълнение на изискванията по Наредба РД 16-57 на ЕСО (за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и на оперативния дежурен персонал от електроенергийните обекти и електрическите уредби на потребителите), при получаване на нареждане от Централното диспечерско управление, „ЧЕЗ Разпределение България" е длъжна да изключи ВЕИ мощностите за срок до 48 часа.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети