Гард на братя Галеви се зае с реставрация на паметници на антифашисти

dennews.bg
30.04.2013
размер на текста:

Гард на братя Галеви, който е внук на антифашиста Стаменко Градевски, се зае с реставрация на паметници на загинали за свободата на България. 69 години след гибелта на антифашисти от дупнишкото село Самораново, техни внуци, сред които и Георги Градевски-Конъна, се заеха с възстановяването на паметника.

 

Внуците им се обединиха в Инициативен комитет, начело на който застанаха Георги Градевски-Конъна, треньора на боен клуб „Марек” Кирил Чакъров и Стефан Георгиев.
Изцяло със собствени средства и личен труд те реставрираха паметника на героите антифашисти като подмениха плочките, изчистиха блажната черна боя, който бе залят преди години с освежиха оградата и изчистиха площадката.
Идеята на създателите на инициативния комитет в село Самораново е да подтикнат младите хора да направят същото за забравените от държавата паметници. Кирил Чакъров обясни още, че инициативата им продължава и освен с почистване на паметници, те ще се заемат и с монтирането на пейки и беседки по поречието на река Отовица, което е едно от любимите места за отдих както на жителите на село Самораново, така и за дупничани.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети