Пет наказателни производства след проверката в енергетиката

DenNews.bg
03.04.2013
размер на текста:

Пет наказателни производства ще бъдат образувани след прокурорската проверката в енергетиката- НЕК ЕАД, Електроразпределителните дружества и ДКЕВР, която започна през месец февруари.
Констатирани са редица пропуски в дейността на ДКЕВР. Това обяви на пресконференция заместник-главният прокурор Камен Михов.
Първото наказателно производство е срещу длъжностни лица от ДКЕВР, издали разрешение в полза на ЧЕЗ. Второто дело е за непотърсения дивидент. Държавата е ощетена за две години от служители в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, които не са потърсили правата й като акционер. Третото дело е срещу служители в НЕК за десетгодишен период заради договорите с "ТЕЦ Марица Изток" - 1 и 3. Следващото е срещу Михаил Андонов като ръководител на НЕК и БЕХ за това, че е ощетил държавата със 189 000 лева и сключил неизгодни договори. Последното дело е за близо 400 договора в ЧЕЗ предимно за обществени поръчки.
Представен бе и анализът на Върховната административна прокуратура, в който се посочва, че ДКЕВР не е действала ефективно, контролът върху инвестициите на ЕРП-тата и одобряването на техните разходи е бил занижен, както и липсват наказания във връзка с нарушенията на задължителното едномесечно отчитане. Недостатъчен е бил контролът по качеството на енергията. Няма механизъм за контрол на жалбите на хората - от над 4000 жалби срещу ЧЕЗ са разгледани само малко над 1000, информира БНТ.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети