Бодигард загина при атентат срещу премиера на Сирия

DenNews.bg
29.04.2013
размер на текста:

Атентат, насочен срещу премиера на Сирия Уаел ал-Халки, уби един от бодигардите му и рани тежко друг охранител и шофьора на министър-председателя.
Експлозията е станала, докато кортежа на държавника е преминавал покрай кола-бомба в квартал „Мазех” в Дамаск в понеделник.
Премиерът се е отървал без сериозни наранявания, макар силата на взрива да е унищожила, както неговата кола, така и няколко паркирани в района автомобили и един автобус.
Халки стана премиер на размирната държава през август 2012 г., след като предшественикът му Риад Хиджаб премина на страната на опозицията.
Междувременно днес са избухнали боеве край комплекс до Дамаск, свързан със сирийската програма за химическо оръжие. Това стана през третия ден от офанзивата на правителствените войски за изтласкване на бунтовниците от главните райони на столицата.
Боевете се водят близо до Научно-изследователския център в северното предградие Барзех. Това е едно от няколкото работнически предградия, превърнали се в крепости на бунтовническите сили. Те не разполагат с достатъчно огнева мощ, за да превземат силно укрепения научно-изследователски комплекс.
В Барзех пред последните три дни бяха убити най малко девет души, а над 70 са ранени, главно в резултат на артилерийски обстрел.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети