Ние помним! 27 г. от аварията в Чернобил

DenNews.bg
26.04.2013
размер на текста:

Снимка: Reuters

„Ние помним”, така украинците нарекоха възпоменателната акция в памет на загиналите и пострадалите от най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството в навечерието на 27-годишнината от черната дата.
През нощта стотици жители на град Славутич, разположен на 50-ина километра от централата, се събраха на централния площад, за да почетат жертвите и да се помолят.
Град Славутич днес отбелязва и рождението си, тъй като той е построен, за да приеме жителите на най-засегнатия от аварията град Припят след мащабната евакуация.
Ние помним. 26 април 1986 г. Тогава реактор номер 4 на АЕЦ „Ленин” в тогавашната съветска република Украйна експлодира, освобождавайки огромно количество радиация в атмосферата. Замърсена е територия с площ 160 000 кв. км., предимно в северната част на Украйна, Западна Русия и Беларус.
Радиационният облак преминава и над Източна Европа и Скандинавия. Близо 60% от радиационните отпадъци падат на територията на Беларус. Около 200 000 души са евакуирани. Десетки хора умират в месеците след катастрофата, а последствията за хората са ужасяващи.
Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През м.г. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г..
Конструкцията, която ще замени компромисния саркофаг, изграден около 4-ти реактор ще бъде завършена през 2015 г. Цената на проекта е 2 милиона долара.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети