Американец промил мозъка на Тамерлан Цaрнаев

dennews.bg
24.04.2013
размер на текста:

Тамерлан Църнаев е попаднал под влиянието на американски мюсюлманин и се насочил към стриктно изповядване на Исляма години преди атаките. Това са заявили родителите на двамата братя по време на посещение на американски дипломати в Дагестан, които пристигнали в родината на Джохар и Тамерлан, за да разберат нещо повече за двамата братя и тяхното обкръжение, пише СкайНюз, цитиран от news.bg.
След сприятеляване с мъж, познат на семейство Царнаеви само като Миша, Тамерлан се отказал от бокса и спрял да учи музика, казаха от семейството му.
Тамерлан започнал да критикува провежданите от САЩ войни в Афганистан и Ирак и започнал да чете из интернет, че ЦРУ стои зад атаките от 11 септември и че евреите контролират света.
Не е ясно дали от ФБР са говорили с Миша или дали са се опитвали, но усилията на медиите да го намерят и интервюират мистериозния мъж са без успех.
Бившият съпруг на Аилина, сестра на двамата братя, 26-годишният Емирза Кожугов, заяви, че Тамерлан е бил боготворен от роднините.
През 2008 година или 2009 година Тамерлан се срещнал Миша, който е описван от семейството като набит, гологлав и с голяма брада, по-възрастен от Тамерлан.
„Миша беше важен. Тамерлан търсеше нещо. Той търсеше нещо извън всичко", каза Кожугов, подчертавайки, че най-вероятно Тамерлан се е срещнал с Миша в джамия в района на Бостън.
Миша бе американец, който се обърна към Исляма и бързо започна да влияе върху новия си приятел, заявиха от семейството.
Веднъж, каза Кожугов, Миша дойде в дома на семейството и седна в кухнята, където разговаря с Тамерлан с часове. „Миша му казваше какво е Ислямът, какво е добро за Исляма и какво е лошо за Исляма", добави той.
В същото време чичото на Тамерлан Руслан Царни заяви, че от 2009 година в Кейбридж Тамерлан се превърнал от олимпийски боксьор в радикализиращ се джихадист, повлиян от приятел, информира СиЕнЕн.
По думите му този негов приятел му е „промил мозъка".
Междувременно официални американски лица по сигурността бяха разпитани в сенатската Комисия по разузнаване относно чеченските братя Тамерлан и Джохар Царнаеви. Сенатори заявиха, че правоохранителните органи в САЩ са длъжни активно да обменят важна информация, за да могат да се предотвратяват атаки като в Бостън, информира РИА Новости.
При проведеното при закрити врата изслушване са участвали трима високопоставени представители на силовите структури, включително заместник-директорът на ФБР Шон Джойс.
„Обезпокоена съм, че толкова много години след нападението през 2001 година, ние все още нямаме ефективен обмен на информация между агенциите, но и в самите ведомства", изтъкна след изслушването републиканският сенатор Сюзън Колинс.
Комисията е очаквала ФБР да предостави доклад за проведена проверка през 2011 година във връзка с получен сигнал, че Тамерлан Царнаев се е разглеждал като радикалист.
Припомняме, вчера Джохар Царнаев заяви пред разследващите в болницата, че брат му е инициатор на атаките.
19-годишният Царнаев казал, че Тамерлан е бил воден от джихадистки идеи и че атентатът не е бил организиран от международна терористична организация.
Според него Тамерлан бил самостоятелно действащ радикал, който вярвал, че ислямът е нападнат и трябва да бъде отмъстен.
По-малкият брат вече е с обвинение, което му беше повдигнато, докато той се намира в болница - то е за използване на оръжие за масово унищожение, както и в злонамерено унищожаване на имущество, предизвикали смърт. Обвиненията позволяват наказания като смъртна присъда, доживотен затвор или лишаване от свобода за всякакъв срок.
При атентата миналият понеделник в Бостън загинаха трима души, сред които и дете. Ранените са повече от 280, като някои от тях все още са в критично състояние.
Тамерлан бе убит при бягство от полицията няколко дни по-късно след атентата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети