ОбС-Дупница раздава пари за спорт по симпатии и без да спазва собствените си решения

Константин Соколов
22.04.2013
размер на текста:

Община Дупница е не само несправедлива, но и не спазва утвърдените правила за разпределението на финансите за спортните клубове. Това заяви за dennews.bg треньорът на СК Гладиатор Христо Михалчев, който не крие, че е изключително разочарован, тъй като не се спазва въведената по-рано точкова система. “Крайно разочарован съм от решението на Общинския съвет за финансирането на клубовете. Въпреки че за първи път бе направена точкова система, за да се избегне отпускането на средства по симпатия, на последната сесия пак бе гласувано по симпатия. По каква точкова система на някои клубове е дадено повече, отколкото на нас? При положение, че клубовете, които получават повече от нашия, развиват неолимпийски спортове. Ако системата се спазва точно, за олимпийските спортове се умножава по 3. Освен това, за разлика от други клубов, ние участваме на големи турнири в чужбина, а това струва пари. Убедих се, че за пореден път финансите се отпускат по симпатия”, заяви Михалчев. Според него вината за пренебрегването на установените правила е на всички общински съветници, гласували решението на последната сесия. “Не нападам управляващите, а всички гласували. От както се помня в Спортната комисия към общината са влизали хора, които нямат нищо общо със спорта. Така е и сега. Как тези хора разпределят парите за спорт в града? А това се получава всяка година”, изтъкна Христо Михалчев, който допълни, че е доволен единствено от кмета Методи Чимев. “Само кметът Чимев си държи на думата. Каквото каже, това става. А в Спортната комисия са хора от всички партии, но не спазват изградената система”, завърши треньорът на Гладиатор.


Двама от неговите възпитаници – Виктория Константинова и Кристиян Димитров пък се завърнаха от Европейското първенство по таекуондо за състезатели до 21 години. На шампионата в Молдова националният ни тим бе съставен от 6-има таекуондисти, а Гладиатор бе единственият наш клуб с двама представители. Тежкият жребий си каза думата и Виктория, въпреки силната си игра, отстъпи от световна шампионка за девойки от Турция. Поражение записа и Кристиян Димитров, който се опъна сериозно на изявен състезател от Азербайджан, но в крайна сметка загуби минимално с 1:3 точки. Според Михалчев, двамата негови възпитаници трябва да подобрят играта си в защита, както да излизат с по-голямо самочувствие в съответните срещи. Единственият медал за България спечели Даниел Турнов от София в категория до 59 кг. Постижението може да се сметне за успех, тъй като родните таекуондисти отстъпват сериозно по възраст на опонентите си.
През септември предстои Европейско първенство за юноши и девойки до 17 години, като още от днес “гладиаторите” насочват подготовката си именно за това състезание. През август пък е Европейското първенство за кадети, където дупнишкият клуб ще бъде представен от Ивона Цинцарска, Мариела Миланова, Митко Джорджев и Луиза Захариева, а целта е завоюване на медали. Таекуондистите на Гладиатор ще участват и на турнира в Сърбия и Австрия. “Тези турнири са жизнено важни за нас, тъй като се трупа рейтинг”, обясни Христо Михалчев.
 

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети