US доклад: Терористи оглеждали синагогата в София

DenNews.bg
02.04.2013
размер на текста:

Ирански терористи са наблюдавали единствената синагога в столицата на България, сочи доклад на Вашингтонския институт за близкоизточна политика.
Според данните за 2013 г., „дни след атентата в Бургас, докато разследването на взрива и издирването на съучастници е било в разгара си, българските власти са заловили оперативен служител на иранските сили „Кодс" (спецподразделение на иранския Корпус на стражите на ислямската революция - бел. ред.) да проучва синагогата в София".
Авторът на доклада д-р Матю Левит - водещ експерт по „Хизбулла" и антитероризъм, е бил информиран за това от израелското разузнаване.
Пожелал анонимност източник от България е заявил пред вестник „Джерусалем пост", че българските власти, включително висши представители на силите за сигурност, са били запознати със съществуващите заплаха от страна на „Хизбулла" и Иран срещу евреите и израелските граждани в България преди нападението в Бургас.
Според източника, множество българи „са подавали информация много пъти" на силите за сигурност за планирани нападения на „Хизбулла".
Изданието коментира, че данните говорят за възможното подготвяне на терористична активност, подобно на активиста на групировката, осъден в Кипър миналия месец за заговор за убийството на израелски туристи на острова.
При атентата на летището в „Сарафово” на 18 юли миналата година загинаха петима израелски граждани и един българин – шофьор на автобуса, който избухна. За момента обаче освен неколкократно заявения прогрес в разследването, който обаче не намира практическо проявление, и обявяването на „Хизбулла” като отговорна, от българска страна други резултати официално няма.
Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети