Селски кметове скочиха: Община Дупница продава имоти в землищата ни без наше знание

Даниела Методиева
19.04.2013
размер на текста:

Община Дупница продава имоти в землищата на селата, без да информира предварителни техните кметове. За това алармираха на сесия днес селски управници, а пръв скочи кметът на село Бистрица Иван Бански, който обяви, че едва днес е разбрал от докладна на кмета Методи Чимев, че имот някакъв имот в землището на селото ще се продава.
Съселяните ни едва ли не остават с впечатление, че ние продаваме земите. А ние последни научаваме, че в нашите землища нещо ще се продава, скочи възмутен Бански. И допълни, че от така внесената докладна не му станало ясно дори къде точно се намира въпросния имот.
За това, че селските управници в община Дупница не са наясно къде и какви имоти се продават, потвърди и наместничката на село Крайни дол. На въпрос на съветници знае ли къде точно се намира имотът, който ще се продава, тя отговори, че няма никаква представа.
От внесените за разглеждане общо 10 докладни за продажба на имоти, една отпадна. Оказа се, че имотът, придобит от общината заради липса на интерес от страна на наследници, вече е започнала процедура за възстановяване правото на собственост. Това беше повод независимият общински съветник Първан Дангов да обърне внимание на факта, че има вероятност след време срещу общината да започнат дела от наследници за това, че имотите им са отнети. В отговор от отдел Общинска собственост обясниха, че ако се стигне до този казус, то общината ще бъде осъдена да обезщети наследниците със същия по размер и предназначение имот.
За да не се стига повече до тази ситуация, председателят на местния парламент Ивайло Константинов предложи преди започването на процедурите по продажба на имота, кметовете на села да бъдат информирани от отдела по общинска собственост, след което на сградите на кметствата да бъдат поставяни и съобщения.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети