Прокуратурата погна шефа на ГДБОП

DenNews.bg
19.04.2013
размер на текста:

Снимка: БНТ

Досъдебно производство е образувано от Софийска градска прокуратура срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров, съобщават от Пресцентъра на държавното обвинение.
Във връзка с получените в Софийска градска прокуратура (СГП) сканирани копия на класифицирани документи, в хода на извършената проверка, започнала на 17 април 2013 г., от МВР и ДАНС са изискани оперативните дела, водени срещу Станимир Флоров - директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).
От анализа на получените по електронен път материали се установява, че те са идентични с документите в оперативните дела (общо четири).
От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302а за подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай.
С постановление от 19 април 2013 г., СГП е образувала досъдебно производство срещу Флоров за престъпление по чл. 302а НК.
В хода на разследването, което ще се провежда от Следствения отдел на СГП, ще се събират доказателства и за евентуално извършено престъпление по чл. 357 НК -разгласяване на класифицирана информация.
Днес, административният ръководител на СГП Николай Кокинов е уведомил министъра на вътрешните работи за образуваното досъдебно производство и е отправил предложение за предприемане на мерки по реда на Закона за МВР спрямо директора на ГДБОП.
На 17 април, когато е започнала проверката срещу Флоров, журналистката Веселина Томова съобщи пред БГНЕС, че над 300 са листата с автентичните документи, свързани със Станимир Флоров като обект на разследване във връзка с покровителстване на наркотрафик.
Материалите са за разработка под кодовото име "Араби", в което фигурира името на Станимир Флоров още от 1998 - 1999 година. След това има материали за дело за оперативна разработка "Алчния", където Флоров е поставен и на оперативно наблюдение под псевдонима "Високия", свързан с корупция, наркотрафик и контрабандни канали. Тази разработка е направена през 2002 година", съобщи Томова. Тя заяви, че има и документи със специални разузнавателни средства, в които са записвани разговори на Флоров по посочените разработки. "Включително и с лицето Цецко, както е обосновано, от 2007, 2008, 2012 година", каза Томова.
Вчера бившият вътрешен министър Богомил Бонев също съобщи, че появилите се документи за шефа на ГДБОП, са автентични. От БСП заявиха, че самият факт, че Флоров е бил поставен през 2002 г. под оперативно наблюдение, свързано с корупция, наркотрафик и контрабандни канали, е несъвместим със заеманата от него длъжност и с отговорностите, които следва да изпълнява като директор на ГДБОП, пише БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети