Пенсионер пусна жалба за дискриминация срещу Борисов

DenNews.bg
16.04.2013
размер на текста:

Пенсионер е внесъл жалба срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Комисията за защита от дискриминацията, във връзка с изказването на експремиера, че пенсионерите са изяли фиксалния резерв, информира БГНЕС.
В жалбата си Вангел Диманов от село Ярджиловци посочва, че е налице пряка дискриминация спрямо българските пенсионери. Според него е недопустимо бивш премиер и настоящ кандидат за такъв да си позволява да третира най-бедната социална група като причина "изяждането" на фискалния резерв на държавата. Пенсионерът смята това за изключително безочливо и невярно, предвид обстоятелството, че за изминалите 3,5 години минималният размер на пенсията не е бил увеличаван изобщо.
"Размерът на минималната пенсия през 2009, 2010 и 2011 г. е бил непроменен и е сведен до сумата от 136, 08 лв., а през 2012 г. е достигнал до 145 лв. (данните са извлечени след справка в Националния Осигурителен Институт). Допуснатото през 2012 г. увеличение е в размер на 8,92 лв. или 8%, а това през 2013 г. е в размер на 5 лв. или 4 %, т.е. за последните четири години размерът на минималната пенсия се е увеличил с общо 13,92лв или 10%”, пише Диманов.
Отново след направена справка в НОИ, към септември 2012 г. броят на пенсионерите в България се е равнявал на приблизително 2,2 млн. души, като почти 60% от тях са с пенсия до 271 лева, а общият размер на отпуснатите пенсии възлиза на около 870 млн. лв. Следователно, изказването на бившия премиер, че разходваните средства за увеличение на пенсиите, са на стойност 4 млрд лв. и "изяждат" фискалния резерв, не само не може да бъде възприето, а следва да се счита за изключително безочливо и невярно, особено предвид обстоятелството, че в период от три години минималният размер не е бил увеличаван изобщо".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети