Белият дом не бърза с присъди за кървавия ад на маратона в Бостън

DenNews.bg
16.04.2013
размер на текста:

Президентът на САЩ Барак Обама се въздържа да издаде присъди за трагедията в Бостън, след като два взрива на финиша на традиционния маратон в града убиха двама възрастни и 8-годишно дете и раниха жестоко стотици хора.
Продължава разследването за това кой може да е заложил експлозиите. До момента никой не е поел отговорност за нападението и то все още не е класифицирано като терористичен акт официално.
Американски сайт съобщава, че има заподозрян, който е ранен при експлозиите и настанен в болница под охрана. По данни на бостънската полиция обаче официално няма заподозрени за атентата.
От службите за сигурност потвърдиха, че експлозиите са причинени от две бомби. Си Ен Ен съобщи, че 17 от пострадалите са в критично състояние, а 25 - в тежко. Голяма част от пострадалите са с откъснати крайници и в повечето случаи се е наложила ампутация, информират от бостънската болница.
Няма данни за пострадали наши сънародници, макар че в маратона е имало един участник българин, а в един от офисите, пред който е взривена едната бомба също е имало българка.
Заради нападението временно беше спряно излитането на самолети от международното летище "Логън". Според "Фокс нюз" в района на инцидента са намерени още две неизбухнали бомби. Говорителят на бостънската противопожарна служба Стив Макдоналд заяви, че отряди за обезвреждане на взривни устройства проверяват района. Той обясни, че чут към 16.00 часа взрив е бил контролирана експлозия. Много от хората, които панически са избягали от мястото на експлозиите, са изоставили чанти, багажи, дрехи, които се проверяват от сапьори и полицаи. Те ще бъдат третирани като подозрителни предмети и може да бъдат контролирано взривявани от сапьорите, каза Макдоналд.
Според информация от местни медии взривните устройства са били самоделни бомби с малка мощност.
Полицията на Бостън съобщи по-рано и за трета експлозия в библиотеката JFK. При нея няма жертви и пострадали. Според полиията не е сигурно, че този инцидент има връзка с експлозиите на маратона в Бостън, но за момента те се третират като свързани.
По-малко от час след съобщенията за експлозии на маратона в Бостън, нюйоркската полиция обяви, че засилва мерките за сигурност. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че е засилена сигурността в метрото и на други ключови инфраструктури. Мобилизирани са силите за борба с тероризма.
Президентът Барак Обама излезе с изявление по телевизията след двете експлозии, които окървавиха Бостънския маратон. В него той заяви, че сигурността ще бъде повишена колкото е необходимо. "Не знаем кой направи това и защо", каза той, но подчерта, че виновните ще бъдат издирени и ще отговарят за извършеното от тях. Членовете на Камарата на представителите на САЩ почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на взривовете в Бостън.
Бостънският маратон е най-старият в света. Тази година в него участват 26 000 души.
Редица световни лидери изпращат най-искрени съболезнования към САЩ. Американският президент Барак Обама обеща подкрепа за близките на жертвите и пострадалите при експлозиите, като се закани, че извършителите на това ужасяващо деяние ще бъдат открити и наказани.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети