5-и блок на АЕЦ „Козлодуй” е спрян заради теч не водород

DenNews.bg
15.04.2013
размер на текста:

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” е бил спрян малко след 22:30 часа снощи, заради теч на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора, който се намира в машинна зала - конвенционалната, неядрена част на блока.
Случаят няма отношение към радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа, уточняват от АЕЦ-а, пише news.bg.
Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност. В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем.
В 3 ч. тази сутрин заместник министърът на икономиката Божан Стоянов и заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров са пристигнали в атомната електроцентрала, за да вземат участие в сформирания щаб за установяване на причините за събитието.
За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Към 11:00 часа днес другият хилядамегаватов енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" - шести, работи с 81 % от мощността си, в съответствие с разрешение на ЕСО.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети