Кипър компенсира инвеститори с гражданство

DenNews.bg
15.04.2013
размер на текста:

Инвеститорите, които са загубили повече от 3 милиона евро в кипърските банки заради спасителния план, включващ налагане на налог върху депозитите, получиха предложение да получат гражданство в островната държава.
Офертата бе предложена от президента на Кипър Никос Анастасиадис.
„Чуждестранните инвеститори, които са притежавали депозити преди 15 март 2013 г. и са претърпели загуби в размер на най-малко 3 млн. евро, ще могат да кандидатстват за кипърската гражданство," каза президентът при откриването на конференция, посветена на руските инвестиции в Кипър, предаде АФП, цитирана от bTV.
Държавният глава увери руски бизнесмени които се събраха в Лимасол, че споделя „горчивината им и разбираемите опасения, причинени от начина, по който споразумението с еврогрупата беше наложено на правителството".
Кипър, който беше на ръба на фалита, трябваше да приеме в замяна на международен заем от 10 млрд. евро драстично намаляване на банковия си сектор, който е основен източник на доходи за острова.
Най-голямата банка в Кипър се преструктурира, а втората е в ликвидация. За да „омекоти увреждането на руската бизнес общност”, президентът представи на правителството серия от мерки, които трябва да бъдат утвърдени в първите два дни на седмицата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети