От понеделник започва разпределянето на еднократните помощи

DenNews.bg
12.04.2013
размер на текста:

От понеделник започва разпределянето на еднократната безвъзмездна помощ, която отпуска служебното правителство. В началото на април кабинетът предвиди 10 милиона и 500 хиляди лева, с които да се подпомогнат най-уязвимите групи.
23 000 деца с увреждания ще получат еднократно по 50 лева, ако техните семейства получават месечни помощи за увреждането на детето. Те не трябва да подават молби. Парите си ще получат заедно с получаваните от тях помощи, като трябва да ги очакват до края на април. С 50 лева ще бъдат подпомогнати и още една група родители - осигурени за общо заболяване и майчинство.
"Тези семейства трябва да получават месечна помощ за отглеждане на дете вече с доходен критерии. Доходът на това семейство трябва да е до 350 лева на член от семейството, за периода януари - март, обясни Румяна Георгиева - главен директор в АСП.
Ако спадате към тази група, също не е нужно да подавате молба и ще получите помощта по същия начин. С тези пари обаче, ще разполагате в края на май. Тези от вас, които са надвишили с до 10 лева критериите за доход и не са се класирали за целева помощ за отопление миналата година, ще получат по 65. 72 лева. И тук не трябва да подавате заявление.
"Ще получите сумата по банковата сметка, по която получавате други плащания. Това трябва да стане до края на този месец", подчерта Георгиева.
Има и още един начин да получите близо 66 лева като енергийна помощ. За него ще трябва да подадете молба в Агенцията за социално подпомагане в града, в който сте регистрирани по лична карта. След това да участвате в анкета, която ще определи дали наистина семейството ви е крайно нуждаещо се. Молбите ще се приемат от 15 до 26 април.
И още нещо много важно - тази помощ няма да се брои като доход и няма да се пресмята към доходите ви, когато подавате декларации за някакъв друг вид подпомагане в бъдеще.
Източник: БНТ
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети