Опозиционери в Египет оперирани без упойка по заповед на режима

DenNews.bg
12.04.2013
размер на текста:

Участници в демонстрациите на опозицията в Египет са били подлагани на операции без да им бъде поставяна упойка. Жестокото отношение било разпоредено от военната хунта, която взе властта след свалянето на Хосни Мубарак.
Това пише днес британския ежедневник „Гардиън” като цитира данни от доклад, изготвен по поръчка на египетския президент Мохамед Мурси, за престъпленията, извършвани от военните по време на революцията от 2011 г. и след нея.
Основният фокус на доклада пада върху персонала на военната болница Кобри ел-Коба в Кайро, където главният лекар задължил операциите на демонстранти да се извършват без анестезия и дезинфектиращи средства, а лекари и медицински сестри биели пациенти.
Докладът също така препоръчва на президента на Египет да проведе разследване спрямо висши чиновници от министерството на отбраната и въоръжените сили на страната, за да реши трябва ли те да понесат отговорност за извършените по време на революцията престъпления.
Авторите на документа също така припомнят, че по време на 18-те дни вълнения в Египет над хиляда души са изчезнали безследно, пише btvnews.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети